Ηγουμενίτσα: Εννέα νέα μονοπάτια μπαίνουν στον χάρτη του βιώσιμου τουρισμού

sivota geniki

Μια σημαντική ανάσα για τον τουρισμό και το φυσικό περιβάλλον της Θεσπρωτίας δίνεται με την υπογραφή της σύμβασης για το έργο βελτίωσης και δημιουργίας εννέα πεζοπορικών μονοπατιών στον Δήμο Ηγουμενίτσας.

Ο Δήμαρχος Παναγιώτης Νταής και η ανάδοχος εταιρεία έδωσαν το «πράσινο φως» για μια παρέμβαση που φιλοδοξεί να μετατρέψει την περιοχή σε πόλο έλξης για τους λάτρεις της φύσης και του εναλλακτικού τουρισμού.

Τα «νέα μονοπάτια» της Θεσπρωτίας

Το έργο περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε εμβληματικές διαδρομές, όπως:

  • Το μονοπάτι του Αγίου Αθανασίου στην Πέρδικα.
  • Τη διαδρομή Καραβοστάσι – Δυμόκαστρο.
  • Το μονοπάτι του έλους Καλοδικίου.
  • Τις διαδρομές Μαργαριτίου, Ντόλιανης και το δίκτυο των μονοπατιών στο Τσιμπουρίκι.
  • Τη διαδρομή Σύβοτα – Βραχωνάς – Πολυνέρι.

Μια ολιστική παρέμβαση

Το έργο, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, δεν σταματά στο καθάρισμα των μονοπατιών. Ακολουθούν συμβάσεις για πλήρη σήμανση, ξυλουργικές κατασκευές (γέφυρες, καθιστικά), μέτρα ασφαλείας και υποδομές για τη διαχείριση απορριμμάτων.

Παράλληλα, προβλέπεται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προβολής με ψηφιακούς χάρτες, βίντεο και δημιουργία ειδικού ιστότοπου για την ενημέρωση των επισκεπτών.

Πέρα από τον τουρισμό

Η σημασία του έργου είναι πολυδιάστατη. Εκτός από την αύξηση της επισκεψιμότητας, η αξιοποίηση των μονοπατιών λειτουργεί ως εργαλείο προστασίας της υπαίθρου, καθώς η τακτική χρήση τους διευκολύνει την πρόσβαση σε δυσπρόσιτες περιοχές, βοηθώντας στην πρόληψη πυρκαγιών και άλλων φυσικών καταστροφών.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο περιαστικό δάσος της Ηγουμενίτσας, όπου η δημιουργία τριών μονοπατιών σε συνδυασμό με το υπαίθριο θέατρο, φιλοδοξεί να δημιουργήσει έναν χώρο πολιτισμού και άθλησης με άμεση πρόσβαση από το κέντρο της πόλης. Όπως τονίζει η δημοτική αρχή, πρόκειται για ένα βήμα προς την κατεύθυνση της «ήπιας αξιοποίησης», αξιοποιώντας το συγκριτικό πλεονέκτημα της Θεσπρωτίας: τη μοναδική επαφή βουνού και θάλασσας.