Ο αρχέγονος «Καγκελάρης» ζωντανεύει ξανά στους Παπαδάτες

papadates kagkelaris

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά και ιστορικά έθιμα της Ηπείρου, ο «Καγκελάρης», ετοιμάζεται να αναβιώσει και φέτος στους Παπαδάτες Πρέβεζας. Την Παρασκευή 19 Απριλίου, ανήμερα της Ζωοδόχου Πηγής, η τοπική κοινότητα προσκαλεί κατοίκους και επισκέπτες να γίνουν «κρίκοι» σε μια ανθρώπινη αλυσίδα που κρατά ζωντανή την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 18:30 στην Κεντρική Πλατεία Παπαδατών, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό της Αγίας Φανερωμένης. Ο Καγκελάρης δεν είναι ένας απλός χορός· είναι ένας αρχέγονος, πολυφωνικός χορός χωρίς τη συνοδεία μουσικών οργάνων, όπου οι συμμετέχοντες τραγουδούν και «καγκελίζουν» (διπλώνουν) την ουρά του χορού, συμβολίζοντας την ενότητα της κοινότητας.

 «Ελάτε να γιορτάσουμε όλοι μαζί το Πάσχα, κρατώντας ζωντανά τα έθιμα και την παράδοσή μας σε μια όμορφη ατμόσφαιρα με μουσική, χορό και καλή παρέα», αναφέρει στο κάλεσμά της η Τοπική Κοινότητα Παπαδατών.

Για όσους βρεθούν στην περιοχή, η αναβίωση του εθίμου αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να βιώσουν από κοντά την κατάνυξη και τη λεβεντιά του ηπειρωτικού λαϊκού πολιτισμού, σε ένα σκηνικό που παραμένει αναλλοίωτο στο πέρασμα των αιώνων.