Στις παρεμβάσεις που δρομολογεί η Περιφέρεια Ηπείρου στο μονοπάτι προς την Ιερά Μονή Στομίου επανέρχεται ο Ορειβατικός Σύλλογος Ιωαννίνων καταθέτοντας σοβαρούς προβληματισμούς για τις συνέπειες που θα υπάρξουν στην χαράδρα του Εθνικού Δρυμού.
Στις αρχές Αυγούστου, ο Ορειβατικός Σύλλογος Ιωαννίνων εξέφρασε την αντίθεσή του στα σχέδια της Περιφέρειας Ηπείρου για διάνοιξη δρόμου στη χαράδρα του Αώου, με σκοπό τη διευκόλυνση της πρόσβασης των πιστών στη Μονή Στομίου.
Η ανακοίνωση προκάλεσε την κινητοποίηση όλων των Ορειβατικών Συλλόγων της Ηπείρου, καθώς και πολλών φορέων που υπογραμμίζουν ότι τέτοια έργα παραβιάζουν νόμους και το Σύνταγμα, ιδιαίτερα το άρθρο 24 για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με τους ορειβάτες, οι παρεμβάσεις στην κοιλάδα του Αώου διαρκούν ήδη 15 χρόνια, με τσιμέντο, εκσκαφές και κατασκευές που υποβαθμίζουν τον Εθνικό Δρυμό Βόρειας Πίνδου. «Χρόνο με τον χρόνο βλέπαμε μηχανήματα στην όχθη του ποταμού και μέσα στην κοίτη κατά τις πλημμύρες», σημειώνουν οι ίδιοι.
Παρά τις δηλώσεις του Περιφερειάρχη ότι δεν πρόκειται να κατασκευαστεί δρόμος αλλά μόνο «μικρή παρέμβαση», ο Ορειβατικός Σύλλογος Ιωαννινων τονίζει ότι για να διέλθουν τροχοφόρα θα απαιτηθεί μεγάλη επέμβαση με γέφυρα άνω των 100 μέτρων, κάτι που θα συνιστούσε παραβίαση των κανόνων του Εθνικού Δρυμού.
Ο Ορειβατικός Σύλλογος τονίζει ότι οι επισκέπτες θα πρέπει να φτάνουν πεζοί, έχοντας λάβει τις απαραίτητες πληροφορίες για το μονοπάτι, ενώ τονίζει ότι η Μονή Στομίου έχει διατηρηθεί ανέπαφη επί δεκαετίες χάρη στα μονοπάτια που χρησιμοποιούνται για τη χειμερινή τροφοδοσία με τη βοήθεια μουλαριών και αλόγων.
Όπως υπογραμμίζουν οι ορειβάτες, ο Άγιος Παΐσιος διάλεξε την περιοχή για την ερημικότητα και την άγρια ομορφιά της, και η εμπορευματοποίηση του θρησκευτικού αισθήματος δεν θα ήταν σύμφωνη με το πνεύμα του.