84 τα κρούσματα και νέα μέτρα.. Κατ’ οίκον ηλικιωμένοι και ευπαθείς ομάδες, αναβολή εκδηλώσεων

Έντεκα νέα κρούσματα κορωνοϊού εμφανίστηκαν στη χώρα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των προσβληθέντων από τον ιό στους 84 σύμφωνα με την ενημέρωση για τα νέα δεδομένα που έκαναν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο εκπρόσωπος του υπουργείου και λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. Ανακοινώθηκαν επίσης τα νέα προληπτικά μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Ηλικιωμένοι και ευπαθείς ομάδες μένουν στο σπίτι τους ενώ ακυρώνονται πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις άνω των πενήντα ατόμων.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Τσιόδρας βρέθηκαν 11 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον αριθμό στους 84 επιβεβαιωμένους.

Ειδικότερα, από τους 84, οι 81 είναι Έλληνες και 3 ξένοι. 56 συνδέονται με την εκδρομή στους Αγίους Τόπους, 47 ήταν στο γκρουπ και 9 οι επαφές τους.

Από τους 84, 27 νοσηλεύονται σε νοσοκομείο, με πιο σοβαρό ένα περιστατικό με βαριά πνευμονία στο νοσοκομείο του Ρίου. 57 είναι σε απομόνωση στην οικία τους.

Ωστόσο, πέραν της ραγδαίας εξάπλωσης του ιού, ανησυχία προκαλεί το γεγονός πως υπάρχουν 4 «ορφανά» κρούσματα. Πρόκειται για κρούσματα τα οποία δεν έχουν ιστορικό και δεν έχουν έρθει σε επαφή με κάποιον που έχει νοσήσει.

Τα νέα μέτρα

Παράλληλα, ο κ. Τσίοδρας ανακοίνωσε νέα μέτρα όπως η αποφυγή μη αναγκαίων ταξιδιών εσωτερικό και στο εξωτερικό και περιορισμός των μετακινήσεων στις ευπαθείς ομάδες όπως ασθενείς άνω των 70 ετών με χρόνια καρδιαγγειακά, αναπνευστικά, σακχαρώδη διαβήτη και χρόνια ανοσοκαταστολή.

Επίσης, τόνισε πως αναστέλλονται οι πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις άνω των 1.000 ατόμων αλλά και ματαίωση του ημιμαραθωνίου.

Επίσης, οι συναθροίσεις άνω των 50 ατόμων, ενώ συνίσταται οι συνεδριάσεις, όπως δημοτικά συμβούλια, να γίνονται με τηλεδιάσκεψη.

Κικίλιας: Ιδιαίτερα κρίσιμοι οι επόμενοι δύο μήνες

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε αρχικά στην ανάγκη προστασίας των ευπαθών ομάδων, δηλαδή ανθρώπους με χρόνια νοσήματα. Επιπλέον, στα άτομα υψηλού κινδύνου συμπεριέλαβε τους ηλικιωμένους, «τους παππούδες μας και τις γιαγιάδες μας» όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Είναι καθήκον όλων μας η προστασία των ευπαθών ομάδων. Δεν υπάρχει κάνω ότι θέλω και αγνοώ τις οδηγίες του κράτους και των ειδικών. Ζητώ από τις ευπαθείς ομάδες να είναι προσεκτικές» σημείωσε ο κ. Κικίλιας στα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό: «Όσοι έχουν συμπτώματα γρίπης να παραμείνουν στο σπίτι τους και να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ