Υπολείπονται 2,2 δις ευρώ για το Αλ. Μπαλτατζής

XORAFI«Είναι αδιανόητο την ώρα που η χώρα στενάζει και η αγροτική ανάπτυξη αποτελεί μονόδρομο, το ΥΠΑΑΤ να διατηρεί «χαμηλές στροφές» σε θέματα που αφορούν το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρος Μπαλτατζής.

Αυτό τονίζουν, με κοινή τους δήλωση, ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ και βουλευτής Κοζάνης Γ. Κασαπίδης και ο Γραμματέας Αγροτικού και βουλευτής Καρδίτσας Κ. Τσιάρας, με αφορμή τη σημαντική καθυστέρηση του ΥΠΑΑΤ για την υποβολή πρότασης τροποποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρος Μπαλτατζής.

Με απορρόφηση μόλις 43,11%, έως σήμερα και λίγο πριν τη λήξη του προγράμματος, εκκρεμούν 2,2 δισ. ευρώ, τα οποία θα μπορούσαν άμεσα να εκταμιευθούν από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και να αξιοποιηθούν, κατόπιν ελληνικού αιτήματος. Το αίτημα, όμως, της χώρας δεν έχει κατατεθεί μέχρι σήμερα, παρά το γεγονός ότι, από τις 13 Δεκεμβρίου 2011, η ολομέλεια του Ε.Κ. υιοθέτησε νομοθετικό ψήφισμα, σύμφωνα με το οποίο η συνεισφορά του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου για την Ελλάδα αυξάνονταν στο ποσοστό του 95%.

Υποχρέωση της χώρας μας, έκτοτε, ήταν η κατάθεση του αναθεωρημένου εθνικού Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης το συντομότερο δυνατόν. Η Ελλάδα, δυστυχώς, έως και σήμερα, δεν το έχει πράξει, με αποτέλεσμα τα 2,2 δισ. ευρώ να παραμένουν αναξιοποίητα στα ευρωπαϊκά ταμεία.

Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να επισπεύσει, έστω και την ύστατη αυτή στιγμή, τις διαδικασίες και να παρουσιάσει άμεσα ένα συγκροτημένο και στοχευμένα τροποποιημένο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να μπορέσει να αντλήσει άμεσα η χώρα μας και ο πρωτογενής τομέας τα 2,2 δισ. ευρώ που τόσο έχουν ανάγκη.

Για το σκοπό αυτό, αλλά και για την αποφυγή του ορατού κινδύνου απώλειας πόρων για την ανάπτυξη της χώρας μας, καταθέσαμε επίκαιρη επερώτηση για την άσκηση πίεσης προς το ΥΠΑΑΤ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ