2023 με Αμβρακία, αλλά μετά την Πρέβεζα τι;

amvrakia odos

Το έργο του οδικού άξονα Άκτιο-Αμβρακία συνολικού μήκους 49 χιλιομέτρων, ξεκίνησε το 2009 και ταλαιπωρήθηκε επί σειρά  ετών με διάλυση εργολαβιών και επαναδημοπρατήσεις.

Θεωρείται κομβικής σημασίας όχι μόνο για την Αιτωλοακαρνανία αλλά και για τους Νομούς Πρέβεζας, Θεσπρωτίας και Λευκάδας καθώς πρόκειται για έναν σύγχρονο δρόμο που προσφέρει σύνδεση με την Ιόνια Οδό.

Φυσικά υπολείπεται ένας εξίσου καλός δρόμος από το Άκτιο μέχρι το λιμάνι της Ηγουμενίτσας ώστε το οδικό δίκτυο να είναι ολοκληρωμένο, αλλά για την Ήπειρο οι οδικές υποδομές είναι ένα πονεμένο κεφάλαιο.

Σε πλήρη ολοκλήρωση η Αμβρακία θα ξεκινά από τον Ανισόπεδο Κόμβο Αμβρακίας της Ιόνιας Οδού και θα καταλήγει στην υποθαλάσσια σήραγγα Πρέβεζας – Ακτίου. Από κει θα συναντά το υφιστάμενο οδικό δίκτυο το οποίο είναι κατασκευασμένο σε προηγούμενες δεκαετίες και υπολείπεται κατά πολύ ενός σύγχρονου και ασφαλούς δρόμου.

Με το τμήμα που ήδη παραδόθηκε, την παράκαμψη της Αμφιλοχίας δηλαδή, εξοικονομούνται περίπου 25 λεπτά χρόνου μετακίνησης.

Συνολικά η Αμβρακία οδός θα παραδοθεί εντός του 2023 και όπως είπε ο Υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης, με την ολοκλήρωσή της,  οι νομοί Πρέβεζας, Λευκάδας και Αιτωλοακαρνανίας θα συνδέονται πλέον με το διευρωπαϊκό δίκτυο των αυτοκινητοδρόμων, ενώ και το λιμάνι της Ηγουμενίτσας που τα έργα του συνεχίζονται, αναβαθμίζεται στην πράξη, δίνοντας στη Δυτική Ελλάδα μια αξιόπιστη και ανταγωνιστική πύλη εισόδου στη χώρα.

Το οδικό έργο Άκτιο – Αμβρακία έχει μήκος 49χλμ. και προϋπολογισμό 160,5 εκατομμύρια ευρώ. Περιλαμβάνει την κατασκευή των υπολειπόμενων εργασιών του οδικού δικτύου Άκτιο – Αμβρακία και του έργου προαίρεσης για τη σύνδεση αυτού του οδικού δικτύου με την Ιόνια Οδό.

Ο αυτοκινητόδρομος Άκτιο – Αμβρακία κατασκευάζεται με χαρακτηριστικά κλειστού αυτοκινητόδρομου, 2+2 λωρίδες ανά ρεύμα κυκλοφορίας και ανισόπεδους κόμβους.

Επιπλέον, περιλαμβάνεται ως έργο προαίρεσης, που έχει ενεργοποιηθεί, η απευθείας σύνδεση της απόληξης του οδικού άξονα Άκτιο – Αμβρακία με την Ιόνια Οδό στον ανισόπεδο κόμβο Ριβίου.

Παράκαμψη Αμφιλοχίας

Το πρώτο ορόσημο του έργου, η Παράκαμψη της πόλης της Αμφιλοχίας. Συγκεκριμένα, το τμήμα των 17 χλμ. που παραδόθηκε στην κυκλοφορία θα αλλάξει συνολικά τις οδικές μεταφορές από την Ιόνια Οδό και δυτικά της περιοχής της Αμφιλοχίας.

Η πόλη δεχόταν όλα τα οχήματα από και προς τη δυτική ακτή και τα νησιά του Ιονίου, με αποτέλεσμα το κυκλοφοριακό να αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Παράλληλα, το ασφαλές και αναβαθμισμένο οδικό δίκτυο, συνδυαστικά με την αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας στην πόλη της Αμφιλοχίας θα προάγουν την ασφάλεια στους δρόμους της περιοχής και θα οδηγήσουν στη μείωση των πολλαπλών ατυχημάτων και δυστυχημάτων που σημειώνονταν κάθε χρόνο μέχρι σήμερα.

Με τη λειτουργία της Παράκαμψης της Αμφιλοχίας μειώνεται ο χρόνος ταξιδιού οδικώς από την Αθήνα έως την Πρέβεζα και τη Λευκάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ