Ελλάδα: ο καύσωνας του 2007 στο ευρωπαϊκό top-10

HLIOBASILEMA PERD

HLIOBASILEMA PERDΟ καύσωνας που έπληξε την Ελλάδα το καλοκαίρι του 2007 περιλαμβάνεται στους δέκα πιο «καυτούς» που έπληξαν την Ευρώπη μετά το 1950, σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων του Κοινού Ερευνητικού Κέντρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (JRC).

Η μελέτη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για πολλαπλασιασμό αντίστοιχων φαινομένων συνολικά στην Ευρώπη τα επόμενα 20 χρόνια.

Οι εκτιμήσεις έγιναν με γνώμονα ένα μοντέλο που λαμβάνει υπόψη τόσο την ένταση όσο και τη διάρκεια τέτοιων κλιματικών φαινομένων. Κατάρτισαν έτσι τον δείκτη Heat Wave Magnitude Index daily (HWMId) με βάση τον οποίο συντάχθηκε και η κατάταξη με τους χειρότερους καύσωνες στην Ευρώπη από το 1950 και μετά.

Στην κορυφή της λίστας και με διαφορά δεσπόζει ο καύσωνα που έπληξε τη Ρωσία το 2010 με θύματα δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Ο καύσωνας της Ελλάδας του 2007, που διήρκεσε 21 μέρες, βρίσκεται στην έβδομη θέση της πρώτης δεκάδας.

«Ακόμη κι αν οι παγκόσμιες μέσες θερμοκρασίες δεν αυξηθούν ιδιαιτέρως θα δούμε ακραίους καύσωνες, που θα είναι πιο «καυτοί» με μεγαλύτερη διάρκεια και συχνότητα», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Σιμόν Ρούσο.

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, μπορεί να υπάρξει πενταπλασιασμός ή και δεκαπλασιασμός τέτοιων ακραίων κλιματικών φαινομένων.

Το βέβαιο είναι ότι πλέον καύσωνες μπορεί να πλήξουν οποιαδήποτε περιοχή της Ευρώπης, νότιας, κεντρικής ή βόρειας. Όμως οι επιστήμονες δεν μπορούν να προβλέψουν ποιά κράτη θα πληγούν περισσότερο στο μέλλον.

Επόμενος στόχος των επιστημόνων είναι να εκτιμήσουν τις ευρύτερες προεκτάσεις των καυσώνων στη δημόσια υγεία, τη γεωργία και την οικονομία.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Environmental Research Letters».

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ