20 χρόνια περιπέτειας για τη δεξαμενή του Αγίου Ιωάννη.. Δίκτυα θαμμένα και ολόκληρες συνοικίες διψούν…

nero vrisi

Εδώ και είκοσι χρόνια περιμένουν λύση στο πρόβλημα της ύδρευσης μεγάλες συνοικίες του Δήμου Ιωαννιτών όπως είναι τα Μέλανδρα και η Νέα Ζωή. Αντί λύσεων τα προβλήματα διογκώνεται αφού και ο πληθυσμός αυξάνεται.

Το πιο εντυπωσιακό ωστόσο είναι πως οι υποδομές έχουν ολοκληρωθεί εδώ και δύο δεκαετίες περίπου, όμως δεν κατέστη εφικτό να τεθούν σε λειτουργία.

Στη δεκαετία του 2000, η ΔΕΥΑΙ και ο Δήμος Πασσαρώνας τότε, Ζίτσας μετά το 2010, συμφώνησαν για την κατασκευή δεξαμενής στον Άγιο Ιωάννη.

Η ΔΕΥΑΙ ως αντισταθμιστικά για την παραχώρηση του χώρου θα κατασκεύαζε ορισμένα έργα στην περιοχή, όπως την ασφαλτόστρωση του δρόμου ενώ από την ίδια δεξαμενή θα υδροδοτούσε και τον οικισμό.

Η δεξαμενή κατασκευάστηκε και ολοκληρώθηκε προ του 2010.

Είχε προηγηθεί χρόνια νωρίτερα, η κατασκευή καταθλιπτικού τροφοδοτικού αγωγού από τις πηγές της Κρύας στη δεξαμενή του Αγίου Ιωάννη χωρητικότητας 1.500 κυβικών.

Κατασκευασμένος είναι και ο αγωγός για την υδροδότηση των περιοχών Νέας Ζωής, Μελάνδρων, Αμπελοκήπων, Αγίας Τριάδας και Καλλιθέας οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, ειδικά κατά την θερινή περίοδο.

Μέχρι και σήμερα η λειτουργία των έργων αυτών δεν κατέστη εφικτή ενώ είναι άγνωστο αν θα καταφέρει η σημερινή διοίκηση της ΔΕΥΑΙ να πετύχει αυτό που δεν έγινε τα προηγούμενα χρόνια παρά τις προσπάθειες.

Τα βασικά προβλήματα είναι δύο:

-Το πρώτο είναι ότι το δίκτυο που κατασκευάστηκε από την Κρύα μέχρι την δεξαμενή, όταν δοκιμάστηκε, αρκετά χρόνια μετά την κατασκευή του, διαπιστώθηκε ότι έχει πολλά σπασίματα.

-Το δεύτερο είναι ότι το 2019 και στο διάστημα που μεσολάβησε από την διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών ως την ανάληψη της νέας δημοτικής αρχής, ο Δήμος Ζίτσας έστειλε επιστολή στην οποία  ανέφερε ότι οι όροι που είχαν συμφωνηθεί για την κατασκευή της δεξαμενής στον Άγιο Ιωάννη δεν τηρήθηκαν από την πλευρά της ΔΕΥΑΙ και ως εκ τούτου η δεξαμενή περνά στην δικαιοδοσία του.

Από την προηγούμενη διοίκηση της Δημοτικής Επιχείρησης επιχειρήθηκε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στο δίκτυο χωρίς η προσπάθεια αυτή να ολοκληρωθεί.

Τα ίδια ακριβώς προβλήματα καλείται να αντιμετωπίσει και η σημερινή προκειμένου να καταφέρει να θέσει σε λειτουργία τα έργα ώστε να λυθεί το πρόβλημα για ένα σημαντικό τμήμα της πόλης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ