1454 αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες στις δομές της Ηπείρου

katsikas domi

Έπειτα από πρόσκληση του Δημάρχου Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ και της αρμόδιας Αντιδημάρχου Κοινωνικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής Χριστίνας Κωτσαντή, συνεδρίασε δια ζώσης η Αστική Ομάδα Εργασίας για θέματα αιτούντων άσυλο και προσφύγων στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων, την οποία συντονίζει ο Δήμος Ιωαννιτών με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Πιο συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι Διοικητές των Δομών Φιλοξενίας της Ηπείρου, της Διεύθυνσης Αλλοδαπών του Αστυνομικού Τμήματος Ιωαννίνων, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης καθώς και όλων των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (Intersos Hellas, ARSIS, Solidarity Now, Κέντρο Νέων Ηπείρου,  ICSD, Παιδικά Χωριά SOS κ.α.) που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή οι οποίοι και συμμετέχουν σταθερά στις εργασίες της Αστικής Ομάδας Εργασίας.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από τα στοιχεία των εμπλεκόμενων φορέων στην περιοχή της Ηπείρου την τρέχουσα περίοδο διαμένουν συνολικά 1454 αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες από τους 2.072 συγκριτικά με τον Μάρτιο του 2022. Στα γεωγραφικά όρια του Δήμου Ιωαννιτών διαμένουν οι 1063 εξ αυτών, ενώ ο αριθμός των ατόμων που πρόκειται ν’ αποχωρήσει από σε δομές και προγράμματα φιλοξενίας συνεχίζει ν’ αυξάνεται.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι πρωτοβουλίες του Δήμου Ιωαννιτών  για τη δημιουργία του οδηγού υπηρεσιών για αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες αλλά και του πιλοτικού προγράμματος εργασιακής συμβουλευτικής που υλοποιεί το Διαπολιτισμικό Κέντρο Κοινωνικής Ένταξης «Ακαδημία» στο πλαίσιο του προγράμματος «European Platform for Integrating Cities», η επίσκεψη της Υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου στις δομές της Ηπείρου αλλά και οι υπηρεσίες – προγράμματα που προσφέρονται από μη κυβερνητικές οργανώσεις, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα υλοποιούμενα προγράμματα μη τυπικής εκπαίδευσης. Τέλος, συζητήθηκαν τρέχουσες δυσκολίες, θέματα για τα οποία θα ακολουθήσουν αρμόδιες συναντήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ