Καταργούνται 127 ΔΟΥ έως το τέλος του 2012

DOYΣτην κατάργηση 127 ΔΟΥ σε ολόκληρη τη χώρα μέχρι το τέλος του έτους προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσής τους για τη βελτίωση του ελεγκτικού και εισπρακτικού μηχανισμού, με στόχο την περιστολή της φοροδιαφυγής. Μετά την κατάργησή τους θα παραμείνουν συνολικά στη χώρα 114 ΔΟΥ. Σ’ αυτές θα ενσωματωθούν όσες καταργούνται.

Η Ειδική Επιτροπή Ενοποιήσεων ΔΟΥ ολοκλήρωσε το σχετικό πόρισμα και το παρουσίασε σε ευρεία σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών, παρουσία του υπουργού Γ. Στουρνάρα, του υφυπουργού Γ. Μαυραγάνη και όλων των γενικών διευθυντών που εμπλέκονται στο θέμα της ενοποίησης των ΔΟΥ.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών έως τέλος του έτους:

– Στην Αττική καταργούνται 28 ΔΟΥ και θα παραμείνουν 41.

– Στη Θεσσαλονίκη καταργούνται 6 ΔΟΥ και θα παραμείνουν 11.

– Σε 13 νομούς παραμένουν από 2 ΔΟΥ στον κάθε έναν.

Συνολικά, καταργούνται 35 ΔΟΥ στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Αχαϊας, Βοιωτίας, Δωδεκανήσου, Έβρου, Ηρακλείου, Κοζάνης, Κυκλάδων, Λάρισας, Μαγνησίας, Πέλλης και Χαλκιδικής.

– Σε 36 νομούς παραμένει 1 ΔΟΥ. Δηλαδή καταργούνται συνολικά 58.

Σύμφωνα με το πόρισμα, οι ΔΟΥ που θα παραμείνουν εν λειτουργία επιλέχθηκαν με οικονομικά κριτήρια, όπως η φοροδοτική ικανότητα και ο αριθμός συναλλασσομένων. Επιπλέον, με βάση τεχνικά κριτήρια, όπως η επάρκεια των κτιρίων και το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους, επιλέχθηκαν τα κτίρια τα οποία θα στεγάσουν τις ενοποιημένες ΔΟΥ.

Όπως διευκρινίζει το υπουργείο Οικονομικών, ελήφθησαν υπόψη και κοινωνικά και γεωγραφικά κριτήρια, όπως η δυσκολία πρόσβασης, ο νησιωτικός και ορεινός χαρακτήρας, καθώς και οι ακριτικές- παραμεθόριες περιοχές, με σκοπό, όπου καταργούνται ΔΟΥ να δημιουργηθούν Γραφεία Εξυπηρέτησης Πολιτών. Τα γραφεία αυτά θα στεγαστούν στα υφιστάμενα κτίρια των ΟΤΑ ή των ΚΕΠ, με σκοπό τόσο την εξυπηρέτηση των πολιτών σε ενιαίους χώρους, όσο και την επίτευξη συνεργιών μείωσης του συνολικού κόστους λειτουργίας τους.

Το όφελος από τις ενοποιήσεις των ΔΟΥ ανέρχεται σε 800.000 ευρώ ανά μήνα, ενώ, το αντίστοιχο κόστος θα ανέλθει σε 4.000.000 ευρώ και, συνεπώς, θα αποσβεστεί σε περίπου πέντε μήνες. Άρα, το συνολικό όφελος για το δημόσιο κατά τη διετία 2013- 2014 υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε 15.000.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο θα προβεί σε ενέργειες ένταξης των δαπανών αυτών στο ΕΣΠΑ, ώστε το κράτος να επιχορηγηθεί κατά 95% από την ΕΕ.

Η εξοικονόμηση κόστους προκύπτει από την παράδοση μισθωμένων κτιρίων (π.χ. κτίριο ΔΟΥ Αγίας Παρασκευής με ετήσιο μίσθωμα 264.000 ευρώ, κτίριο ΔΟΥ Τούμπας με ετήσιο μίσθωμα 157.000 ευρώ, κτίριο ΔΟΥ Β’ Πατρών με ετήσιο μίσθωμα 176.000 ευρώ, κτίριο ΔΟΥ Β’ Κέρκυρας με ετήσιο μίσθωμα 127.000 ευρώ) και τη μεταστέγαση σε ιδιόκτητα κτίρια. Όπου δεν διατίθενται ιδιόκτητα κτίρια, διενεργούνται άμεσα διαγωνισμοί, με σκοπό τη μείωση των μισθωμάτων.

Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι η βελτίωση της λειτουργίας των ΔΟΥ θα προκύψει από την ενοποίηση του διάσπαρτου προσωπικού των υφιστάμενων εφοριών. Όπως διευκρινίζει, η πλειοψηφία των ΔΟΥ Β’ Τάξης κατείχαν λιγότερους από 10 εργαζόμενους, ενώ, παράλληλα σε ΔΟΥ Α’ Τάξης υπήρχαν τμήματα με έναν εργαζόμενο και τις καθιστούσε μη παραγωγικές.

Σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, αναφέρει: «Αναδιαρθρώνεται ο χάρτης των ΔΟΥ σε ολόκληρη τη χώρα. Πλέον, θα έχουμε καλύτερη λειτουργία των ΔΟΥ, με περισσότερους ελέγχους, περισσότερα έσοδα και μικρότερο κόστος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ