«Κόβεται» 1 στις 4 αιτήσεις για το επίδομα πετρελαίου

PETRELAIO XRHMA

Την πρώτη «κρυάδα» από τις αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης εισέπραξαν ήδη περίπου 40.000 νοικοκυριά, από τα συνολικά 165.000 που έσπευσαν να υποβάλουν πρώτα-πρώτα ως την Παρασκευή την ηλεκτρονική αίτηση, αμέσως μόλις άνοιξε η σχετική εφαρμογή στο www.gsis.gr.

Το ηλεκτρονικό σύστημα υπολογίζει και ανακοινώνει αμέσως σε όποιον κάνει αίτηση εάν θα πάρει το επίδομα και πόσα. Έτσι, αντί να πάρει επίδομα, το ένα στα τέσσερα νοικοκυριά βλέπει να μένει με τα χαρτιά και τις αποδείξεις στο χέρι.

Ο λόγος φυσικά είναι ότι το κονδύλι φέτος μειώθηκε στα 105 εκατ. ευρώ και, επιπλέον, καταργήθηκε η προκαταβολή του επιδόματος που γινόταν πέρυσι για όσους δεν μένουν απλήρωτοι, είναι άνεργοι ή δεν έχουν τρόπο να πληρώσουν μόνοι τους τις ποσότητες που έχουν ανάγκη.

Η επιδότηση για την δαπάνη που έκαναν οι πρώτοι 130.000 δικαιούχοι (και όσοι προλάβουν έως τις 31 Δεκεμβρίου) αναμένεται να πιστωθεί στις αρχές Φεβρουαρίου. Για αιτήσεις από τον Ιανουάριο και μετά, προγραμματίζεται να υπάρξει μία τελική εκκαθάριση έως τον Ιούνιο. Η πρώτη δόση θα πληρωθεί κανονικά, με βάση τις μειώσεις που ισχύουν ήδη, ενώ η δεύτερη θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των αιτήσεων ή και τις γενικότερες δημοσιονομικές συνθήκες που θα επικρατούν στη χώρα τότε.

Σε κάθε περίπτωση, η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ έδωσε στην δημοσιότητα και έναν οδηγό με απαντήσεις στα συνηθέστερα ερωτήματα των χρηστών της υπηρεσίας.
{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ