«Ζωσιμάδες».. Η ζωή και το έργο των Εθνικών Ευεργετών

zosimades

Την γνωριμία όλων με τους Ζωσιμάδες, τους μεγάλους εθνικούς ευεργέτες επιδιώκει η Βιβλιοθήκη μέσω ενός φίλμ στο οποίο παρουσιάζει τη ζωή και το έργο τους.

Η Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη είναι ο απότοκος της Βιβλιοθήκης του «Σχολείου των Ζωσιμάδων». Ήδη από το 1792 αποστέλλουν τακτικότατα χρήματα για τη συντήρηση και λειτουργία της γνωστής Μπαλαναίας Σχολής , την πλουτίζουν με Βιβλιοθήκη και φροντίζουν για την έκδοση και δωρεάν διανομή βιβλίων. Η Αδελφότητα των Ζωσιμάδων, Ιωάννης (1752-1771), Αναστάσιος (1754-1828), Νικόλαος (1758-1842), Θεοδόσιος (1760-1796), Ζώης (1764-1828) και Μιχαήλ Ζωσιμάς (1766-1809), διακατεχόμενοι από το πάθος της αγάπης προς την Πατρίδα και το Γένος, αποφάσισαν να διαθέσουν όλη την περιουσία τους, για τον φωτισμό, τη διάδοση της Παιδείας και την Εθνική Ιδέα.

Με την συγκυρία της Επετείου για τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και ως ελάχιστο φόρο τιμής στους Ιδρυτές της και τις Ζωσιμαϊκές αγαθοεργίες, η Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη προχώρησε, μετά και την επανέκδοση του βιβλίου του Στέφανου Μπέττη, «Ζωσιμάδες», στην παραγωγή φιλμ, όπου παρουσιάζεται η ζωή και το έργο των μεγάλων Εθνικών Ευεργετών. 

Βάση για το σενάριο αποτέλεσε η έκδοση της Ζωσιμαίας, ενώ χρησιμοποιήθηκε πλούσιο αρχειακό υλικό από τις Σπάνιες Συλλογές της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκη, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, την Ενιαία Πλατφόρμα Ιδρυματικού Αποθετηρίου / Ψηφιακής Βιβλιοθήκης ΕΚΠΑ «Πέργαμος», ιδιωτικές Συλλογές, τη Bibliothèque Nationale de France, Département Estampes et Photographie και το The Official Nizhyn Tourism Portal.

Στόχος είναι, μέσω της δυναμικής της εικόνας, να δημιουργηθεί μια μνημονική εμπειρία, στην οποία η ιστορία αναβιώνεται ψηφιακά. Η τεχνολογία ανοίγει πλέον νέους δρόμους, η θέαση γίνεται μοναδική και αναντικατάστατη, εύκολη από παντού και από τον καθέναν, ανά πάσα στιγμή ώστε ο καθένας να βιώνει αναλόγως την εμπειρία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η διάρκεια του φιλμ είναι 16’, ώστε να είναι εύκολο να χρησιμοποιηθεί και για εκπαιδευτικούς σκοπούς, είτε μεμονωμένο είτε σε συνδυασμό με πρόγραμμα της Ζωσιμαίας. Το φιλμ, στα ελληνικά και   υποτιτλισμένο, είναι αναρτημένο στον ιστότοπο της Ζωσιμαίας e-ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ https://zosimaialib.gr/video/.

Σκηνοθεσία – Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Γιάννης Καράμπελας, Σενάριο:Κατερίνα Μπόλματη,

Αφήγηση: Ευανθία Σωφρονίδου, Κινηματογράφηση: Γιώτης Βράντζας/macine.gr, Μουσική: Theo Fonidis, Ηχογράφηση – Μίξη ήχου: Τάσος Καραδέδος/ sterotype.gr, Μοντάζ – Animation – Post Production Higher! Higher! Studio, Γενικός Συντονισμός – Επιστημονική Εποπτεία: Βαΐα Οικονομίδου, Ιστορικός – Αρχαιολόγος Ph.D., Επιστημονική Τεκμηρίωση – Επιμέλεια: Χρήστος Σφώρος, ΠΕ Ελληνικός Πολιτισμός , Αγγλική μετάφραση – Επιμέλεια: Τάνια Φιορέντζη, Ρώσικη μετάφραση:

Jennet M., Επιμέλεια ρωσικής μετάφρασης:  Larisa Dumenko, Συντονισμός έργου και εξωτερικών συνεργατών: Clio Muse Tours

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ