Ζωντανεύοντας τα ξεχασμένα μονοπάτια της Ηπείρου

diadromi_sirako1

Τα ξεχασμένα μονοπάτια της Ηπείρου παίρνουν ζωή… Μονοπάτια άλλων εποχών που εξυπηρετούσαν τις καθημερινές ανάγκες των κατοίκων. Τα περισσότερα χάθηκαν με το πέρασμα των χρόνων. Να όμως που τώρα μπαίνουν και πάλι στο χάρτη μέσω του Epirus Trail, του μεγάλου δικτύου που δημιουργεί η Περιφέρεια με σκοπό την ανάπτυξη του πεζοπορικού και εναλλακτικού τουρισμού. Το δίκτυο αυτό παρουσιάζεται σε όλες τις μεγάλες διεθνείς εκθέσεις τουρισμού της Ευρώπης. Μέρος αυτού του μεγάλου δικτύου αποτελούν τα μονοπάτια που ενώνουν το Συρράκο με τους Καλαρύτες, εκεί που πραγματοποιήθηκε το 3o Syrrako Trail Run.

Οικοδέσποινα ήταν η χρυσή ολυμπιονίκης του 2004 στο βάδην, Αθανασία Τσουμελέκα.

Το Syrrako Trail Run είναι ένας συναρπαστικός αγώνας βουνού που εντυπωσιάζει λόγω της φυσικής και άγριας ομορφιάς του τοπίου μέσα στο οποίο διεξάγεται, αλλά και του υψηλού βαθμού δυσκολίας του.

Μια ιδέα φίλων από το Συρράκο, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της οργανωτικής επιτροπής Γιώργος Βαΐτσης, έμελε να είναι η απαρχή ενός ορεινού αγώνα, που πλέον φέρει τη δική του σφραγίδα στο καλεντάρι των αγώνων βουνού στο πανελλήνιο. Η διοργάνωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, με συνδιοργανωτές τις Τουριστικές Επιχειρήσεις Συρράκου, τον Ορειβατικό Όμιλο Συρράκου και τον Σύλλογο Δρομέων Ιωαννίνων.

Η ημερομηνία διεξαγωγής της εκδήλωσης, αποτελεί ημέρα μνήμης για την καταστροφή του Συρράκου και τον βίαιο ξεριζωμό των χιλιάδων κατοίκων του από τις πατρογονικές εστίες κατά την εξέγερση ενάντια στον τουρκικό ζυγό τον Ιούλιο του 1821.

Ο αγώνας δρόμου διεξάγεται στα μονοπάτια της χαράδρας του Χρούσια, μεταξύ των δύο κοινοτήτων Συρράκου και Καλαρρυτών, διέρχεται το δάσος της «Πάντζας», εκεί ακριβώς όπου Συρρακιώτες και Καλαρρυτινοί αγωνίσθηκαν, πολέμησαν και στην συνέχεια προφυλάχθηκαν και έσωσαν τελικά το γένος τους, το θλιβερό για τα δύο χωριά καλοκαίρι του 1821.

EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • diadromi sirako1

Είναι ένας αγώνας που έχει ως στόχο να συνδέσει την ιστορία με το περιβάλλον και τον πολιτισμό με το αθλητικό ιδεώδες.

Η διαδρομή του ορεινού αγώνα δρόμου, Syrrako Trail Run, αποτελεί το νότιο μέρος της “Epirus Trail”, της ενιαίας διαδρομής Ηπείρου.

Το “Epirus Trail”, ήταν όνειρο πολλών ετών και πολλών ανθρώπων, που ήθελαν την ανάδειξη των παλιών οδικών αρτηριών και των μονοπατιών, μέσα από τα οποία οι Ηπειρώτες για αιώνες μετακινούνταν στην ενδοχώρα, σε άλλες περιοχές της Ελλάδας ή το εξωτερικό.

Σήμερα, το Epirus Trail είναι ίσως το μεγαλύτερο εγχείρημα ανάδειξης, συντήρησης, σηματοδότησης, ψηφιακής αποτύπωσης και πιστοποίησης παλιών ορεινών μονοπατιών στην Ελλάδα που διασχίζει όλη την Ήπειρο, από το Γράμμο μέχρι τα Τζουμέρκα. Άρχισε να σχεδιάζεται το 2015 από την Περιφέρεια Ηπείρου και την Αναπτυξιακή Εταιρεία «ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε». Με ένα εκτιμώμενο μήκος 300 χλμ, είναι η μεγαλύτερη ενιαία πεζοπορική διαδρομή που έχει σχεδιαστεί ποτέ στην Ελλάδα.

Στόχος της Περιφέρειας Ηπείρου, μέσω του Epirus Trail, είναι η ανάπτυξη του πεζοπορικού και γενικότερα του εναλλακτικού τουρισμού, ως ένα ακόμη αναπτυξιακό μέσο για την περιοχή. Αυτό το ενοποιημένο, πλέον, δίκτυο μονοπατιών της Ηπείρου, παρουσιάζεται τα τελευταία δύο χρόνια σε όλες τις μεγάλες διεθνείς εκθέσεις τουρισμού της Ευρώπης.

Οι περιοχές που διασχίζει, περιλαμβάνουν μέρη εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς με μοναδικές εναλλαγές τοπίου και με ένα ιδιαίτερο ανθρωπογενές περιβάλλον, με πολλά επιπλέον πολιτιστικά στοιχεία.

Το τμήμα «Συρράκο- Ανθοχώρι» έχει μήκος 21.702μ., ελάχιστο υψόμετρο 1.039μ. και μέγιστο υψόμετρο 2.166μ. αποτελεί μέρος του νοτίου σκέλους του Epirus Trail που εκτείνεται από το Μέτσοβο έως τον Καταρράκτη Κεντρικών Τζουμέρκων και έχει συνολικό μήκος 90 χιλιόμετρα. Σε αυτό ανήκει ένα από τα ωραιότερα τμήματα, που είναι το παλιό μονοπάτι του Συρράκου πάνω από την Χαράδρα του Χρούσια, ως το παλιό τούρκικο φυλάκιο «Καζάρμα» και τον Γαλαρόκαμπο, με κατεύθυνση προς την κορυφή της Τσουκαρέλας στα 2.295 μέτρα υψόμετρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ