Ζητούμενο η συμμετοχή στην κάλπη- Η εικόνα των προηγούμενων αναμετρήσεων

ekloges psifodeltio

Τα Ιωάννινα, οι Γιαννιώτες επιλέγουν δήμαρχο για τα επόμενα πέντε χρόνια. Η ψήφος της Κυριακής θα καθορίσει τη σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου, τα πρόσωπα δηλαδή που θα βρεθούν σε θέσεις ευθύνης από την 1η Ιανουαρίου.

Οι επικεφαλής, οι παρατάξεις και όσοι τις στελεχώνουν σε όλη την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου είχαν την ευκαιρία και τη δυνατότητα να καταθέσουν τις προτάσεις και τα επιχειρήματά τους.

Τώρα είναι η ώρα του πολίτη.

Βασικό ζητούμενο είναι η συμμετοχή στην κάλπη. Ανεξάρτητα από την επιλογή που θα κάνει ο καθένας.

Οι πολίτες είναι αυτοί που ορίζουν το μέλλον του τόπου τους και η βασική δυνατότητα για να το πράξουν είναι η ψήφος τους.

Στατιστικά και ιστορικά φαίνεται ότι η αποχή –πραγματική ή και πλασματική λόγω της ελλιπούς εκκαθάρισης των εκλογικών καταλόγων- είναι μεγαλύτερη στο δεύτερο γύρο.

Ένας γύρος όμως εξίσου σημαντικός με τον πρώτο.

Η εκλογική αναμέτρηση με την χαμηλότερη συμμετοχή κατά την δεύτερη Κυριακή ήταν αυτή του 2019. Αυτή με την υψηλότερη συμμετοχή ήταν του 2014.

Το 2019 οι εγγεγραμμένοι στο Δήμο Ιωαννιτών ήταν 75.978. Στον πρώτο γύρο η συμμετοχή στην κάλπη ανήλθε στο 65,5%.

Στο δεύτερο γύρο η αποχή έφτασε στο 51,4% καθώς ψήφισαν μόλις 36.990 πολίτες.

Το ποσοστό της αποχής ήταν υψηλότερο από αυτό που συγκέντρωσε ο νικητής των εκλογών που τότε ήταν ο Μωυσής Ελισάφ.

Το 2014 στον πρώτο γύρο η συμμετοχή έφτασε στο 69,4%. Ο δεύτερος γύρος βρήκε τον Θωμά Μπέγκα να μονομαχεί με το Νίκο Γκόντα, στην τελευταία αναμέτρηση που είχε και έντονα κομματικά χαρακτηριστικά. Η συμμετοχή στο δεύτερο γύρο ήταν υψηλή καθώς άγγιξε το 67%.

Το 2010, στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση στον διευρυμένο δήμο Ιωαννιτών η συμμετοχή κατά τον πρώτο γύρο  έφτασε στο 71%. Ο δεύτερος γύρος βρήκε τον Φίλιππα Φίλιο να μονομαχεί με το Νίκο Γκόντα και η συμμετοχή στην κάλπη ανήλθε στο 61,5%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ