Ζέστη, άνεμοι και αυξημένη ετοιμότητα για φωτιές

katasvesi fotias

Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκεται το Πυροσβεστικό Σώμα για πυρκαγιές και σήμερα αφού οι καιρικές συνθήκες – θερμοκρασία και ισχυροί άνεμοι- ευνοούν την εκδήλωσή τους. Ο χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας προβλέπει πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς (κατηγορία 4) για αρκετές περιοχές, ενώ οι καιρικές συνθήκες απαιτούν αυξημένη επαγρύπνηση.

Συνεπώς, παραμένει σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Πυροσβεστικού Σώματος και θα συνεχιστούν οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Τουλάχιστον 49 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες με τις κυριότερες να είναι σε Έβρο και Σάμο, ενώ υπό έλεγχο τέθηκαν οι φωτιές σε Πρέβεζα και Κεφαλονιά.

Σύμφωνα με το meteo.gr οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες για σήμερα είναι ιδιαίτερα δυσμενείς σε μεγάλο τμήμα της νότιας και ανατολικής Ελλάδας, καθώς αναμένεται να διατηρηθούν ενισχυμένοι βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως που θα ξεπερνούν τα 6 μποφόρ, φθάνοντας τα 7-8 μποφόρ, ενώ οι ριπές του ανέμου θα αγγίξουν τα 9 – 10 μποφόρ και τοπικά 11 μποφόρ.

Όσον αφορά τον καιρό, σε ολόκληρη τη χώρα θα επικρατήσει καλός και ζεστός καιρός. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 11 έως 31 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 15 έως 36, στην Ήπειρο και στη Θεσσαλία από 19 έως 36-37 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 20 έως 37-38, στα νησιά του Ιονίου από 19 έως 34-35 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη από 20 έως 33 βαθμούς, ενώ τοπικά στο Ανατολικό Αιγαίο και στη Νότια Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν στους 36-38 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 5-6 και τοπικά 7 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα επικρατήσουν βόρειοι βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις έως 5 μποφόρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ