Ζάψας: Συζήτηση στο Περιφερειακό για το πλωτό φωτοβολταικό

arta pournari

Συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το πλωτό φωτοβολταικό στη λίμνη Πουρναρίου ζητά η παράταξη του Γιώργου Ζάψα με επιστολή της προς το σώμα.

Στην επιστολή τους προς το Περιφερειακό σημειώνουν:

Όπως ήδη ενημερώσαμε η παράταξη μας υποστηρίζει και εισηγείται να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο το θέμα της γνωμοδότησης επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου (κατηγορίας Α2, ομάδα 10η): «Φ/Β Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΦΣΠΗΕ), εγκατεστημένης ισχύος 103 MW, στην τεχνητή Λίμνη Πουρναρίου, ΔΕ Βλαχερνών & Πέτα, Δήμων Αρταίων και Νικολάου Σκουφά αντίστοιχα, Π.Ε. Άρτας της Περιφέρειας Ηπείρου», με φορέα πραγματοποίησης την εταιρεία “ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ”.

Αποτελεί πάγια θέση μας να γίνεται συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο και όχι στις Επιτροπές των σημαντικών Μ.Π.Ε., καθώς και η συζήτηση επί των Στρατηγικών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.). Εν προκειμένω έχουμε μια πολύ σημαντική γνωμοδότηση ΜΠΕ έργου, για το οποίο ήδη υπάρχουν αρνητικές αποφάσεις του Δήμου Αρταίων και Τοπικών Κοινοτήτων πέριξ της λίμνης Πουρναρίου. Έχουν επίσης εκφραστεί αρνητικά, στο πλαίσιο της διαβούλευσης και κατέθεσαν αναφορές και ψηφίσματα βουλευτές, συλλογικότητες πολιτών, επιμελητηριακοί φορείς της Άρτας, η Πανηπειρωτική και γενικώς υπάρχει καθολική αντίδραση στο ενδεχόμενο υλοποίησης του σχεδίου της εταιρείας για κατασκευή πλωτού φ/β στη λίμνη Πουρναρίου, καθώς αυτό κινείται εκτός του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου, αγνοεί το διαχειριστικό σχέδιο της τεχνητής λίμνης και δεν υπάρχει πανευρωπαϊκό προηγούμενο τέτοιου έργου.

Στην πρόταση μας για εσπευσμένη συζήτηση του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο συνηγορεί και το γεγονός ότι η διαβούλευση της ΜΠΕ του έργου ολοκληρώνεται στις 7-2-2022, σύμφωνα με την ΑΠ.208384/3014/27-12-2021 Ανακοίνωση σας και υπάρχει πραγματική αδυναμία γνωμοδότησης από την αρμόδια Επιτροπή, καθόσον αυτή δεν προβλέπεται να έχει συγκροτηθεί και να προλάβει να συνεδριάσει εμπρόθεσμα, δεδομένου ότι δεν έχουμε προχωρήσει ακόμα στην εκλογή και συγκρότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης,  με υπαρκτό τον κίνδυνο να θεωρηθεί de jure (και de facto) θετική η γνώμη του Περιφερειακού Συμβουλίου!

Η συζήτηση του θέματος μπορεί να γίνει και ΕΗΔ κατά την συνεδρίαση της Τρίτης 01-02-2022 ή σε επόμενη την 1η εβδομάδα του Φεβρουαρίου και εντός των προθεσμιών, σε συνεννόηση με τον αρμόδιο για τα θέματα Περιβάλλοντος Αντιπεριφερειάρχη κ. Βασίλειο Γοργόλη και την Υπηρεσία.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας και παρακαλούμε για την ενημέρωση του κ. Περιφερειάρχη και των συναδέλφων των Περιφερειακών Παρατάξεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ