Ζάλογγο και Μικρά Ασία ανταμώνουν στο βράχο της θυσίας

xoros zaloggou

Η θυσία των γυναικών του Ζαλόγγου θα “συναντήσει” τις μνήμες από την θανάτωση και τον ξεριζωμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 9 Οκτωβρίου στον Ιερό Βράχο του Ζαλόγγου και την πλατεία της Καμαρίνας.

Την εκδήλωση με τίτλο “Ζάλογγο- Μικρά Ασία, Δεν ξεχνώ” διοργανώνουν οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων Καμαρίνας Θεόδωρος Δράκος, Κρυοπηγής Γιάννης Τσούτσης και Ωρωπού Ηρακλής Σίσκας με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας και του Δήμου Πρέβεζας.

Το πρωί της Κυριακής στον Ιερό Βράχο του Ζαλόγγου θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων, χαιρετισμοί επιστήμων και αναβίωση του χορού του Ζαλόγγου, ενώ ομιλητής θα είναι ο μαθητής του 2ου Λυκείου Πρέβεζας που θα αποσπάσει το πρώτο βραβείο σε έκθεση του σχολείου με θέμα το Ζάλογγο.

Ο ίδιος μάλιστα θα λάβει ως δώρο έναν φορητό υπολογιστή και οι δύο επόμενοι από ένα tablet , προσφορά χορηγών.

Οι μαθητές της 5ης και 6ης τάξης του Δημοτικού Σχολείου Ωρωπού θα είναι “πρωταγωνιστές” και στην έκθεση ζωγραφικής με θέμα το Ζάλογγο αφού τα έργα τους (όπως και οι εκθέσεις) των παιδιών θα εκτεθούν αρχικά στην πλατεία Τσακαλώτου στην Καμαρίνα και στη συνέχεια θα αποτελέσουν μόνιμο έκθεμα του λαογραφικού μουσείου.

Επίσης όλα τα παιδιά θα λάβουν ως δώρο ένα βιβλίο επίσης προσφορά χορηγού.

Μετά τη λήξη των εκδηλώσεων στον Ιερό Βράχο στην πλατεία της Καμαρίνας θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τη συμμετοχή του Πολιτιστικού Χορευτικού Συλλόγου “Η Ανάπαλη” από την Εύβοια, του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου “ Η Αμισσός” από τη Νέα Σαμψούντα , του Συλλόγου Μικρασιατών Προσφύγων Νομού Αιτωλοακαρνανίας και του χορευτικού του Δήμου Πρέβεζας, ενώ τα δρώμενα στον Ιερό Βράχο θα πλαισιώσει το Σώμα Απόδοσης Τιμών -Σουλιώτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ