«Ζαλίζουν» οι αυξήσεις στα γαλακτοκομικά

feta

Απλησίαστα τείνουν να γίνουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα με τις αυξήσεις μέσα σε έναν χρόνο να υπερβαίνουν το 10% και ειδικά τη φέτα να κοντεύει να εξελιχθεί σε είδος πολυτελείας.

Από τον Ιούλιο μέχρι και τον Αύγουστο, και χωρίς εμφανή εξήγηση, το γάλα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, πήρε μια αύξηση 2%. Τα γαλακτοκομικά μέσα σε έναν χρόνο αυξήθηκαν κατά 11,9%.  Σήμερα, η τιμή του γιαουρτιού κυμαίνεται από 3,13 – 6,73€/ kg, ενώ το βούτυρο, που εκτός από επιτραπέζιο αποτελεί και πρώτη ύλη παρασκευής άλλων προϊόντων, πετάει στα 12,45 – 17,47€/ kg.

«Έχει αυξηθεί η πρώτη ύλη. Το γάλα, το βούτυρο, το τυρί. Ό,τι είναι γαλακτοκομικό έχει αυξηθεί 30-40% και μας δυσκολεύει στην παραγωγή. Αναγκαστικά αυξήσαμε κι εμείς 20 με 30%. Η τυρόπιτα από 1-1,10 ευρώ πήγε αυτόματα στο 1,40-1,50. Τα γλυκά από 10-11 ευρώ το κιλό, πήγαν 13 με 14», δήλωσε υπεύθυνος αρτοποιείου στο MEGA.

Μάλιστα αυτή η αύξηση παρατηρείται ειδικά στα τυριά. Συγκεκριμένα, η φέτα ανά κιλό που το 2022 ήταν με μεγαλύτερη τιμή στα 9€, σήμερα αρχίζει από τα 11,5€ και φτάνει μέχρι και τα 14€. Αύξηση 15 – 25%, η γραβιέρα από 14,25 μέχρι 25 ευρώ και το κασέρι δεν το βρίσκει κανείς κάτω από 18 ευρώ, με το πιο ακριβό να ξεπερνά τα 27 ευρώ το κιλό.

Στο «ράλι» της ακρίβειας τη δική του θέση διεκδικεί και το λευκό τυρί. Είναι χαρακτηριστικό πως σήμερα στα σουπερμάρκετ κοστίζει από 7 μέχρι 9,5€ όταν έναν χρόνο πριν  κόστιζε από 5 μέχρι 6,5 €.

Έτσι οι καταναλωτές παραπονιούνται ότι πλέον η φέτα που δεν έλλειπε από το τραπέζι του νοικοκυριού είτε στη χωριάτικη σαλάτα είτε σαν συνοδευτικό του φαγητού, πλέον αντικαθίσταται από ένα κίτρινο ή κάποιο άλλο λευκό τυρί, καθώς η τιμή της αυξάνεται διαρκώς. «Ένα τέταρτο φέτα παίρνουμε γιατί πλέον έχει φτάσει στον Θεό η φέτα οπότε είναι λίγο δύσκολο να πάρουμε παραπάνω», είπε χαρακτηριστικά μία καταναλωτής μιλώντας στο MEGA.

«Είναι απαράδεκτο αυτήν τη στιγμή η φέτα που είναι ελληνικό προϊόν να πωλείται σε αυτήν την τιμή», λένε οι παραγωγοί.

«Έχει ανοδική τάση αυτή τη στιγμή, δεν ξέρουμε που θα φτάσει. Όλα επηρεάζονται από την πρώτη ύλη», είπε ιδιοκτήτης παντοπωλείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ