Ζαγόρι: Ημέρα Μνήμης στο Γρεβενίτι

greveniti mn

greveniti mn

Με την καθιερωμένη εκδήλωση «Ημέρα Μνήμης Ζαγορίου», την Κυριακή 9 Ιουλίου 2017 στο Γρεβενίτι, θα τιμηθεί και φέτος η επέτειος καταστροφής των χωριών του και η μνήμη των αμάχων οι οποίοι εκτελέστηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής την περίοδο 1941-1944.

Στο Ζαγόρι έχουν αναγνωριστεί ως Μαρτυρικά 12 χωριά του, αλλά εκκρεμεί αίτημα του Δήμου για άλλα 11 χωριά που υπέστησαν μεγάλες ζημιές και θρήνησαν θύματα.

Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από το Δήμο Ζαγορίου και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου (ΠΕΔ) και σύμφωνα με το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

-8.00 π.μ. Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Γρεβενιτίου.
11.00π.μ Επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο πεσόντων της Τ.Κ Γρεβενιτίου.
11.20 π.μ. Κατάθεση στεφάνων.
11.30 π.μ. Χαιρετισμοί.
11.40 π.μ. Ομιλία του κ. Βασιλείου Δαλκαβούκη, Αναπληρωτή Καθηγητή Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με θέμα: «Μνήμες Κατοχής και ναζιστικά αντίποινα στο Ζαγόρι».
12.10 π.μ. Λήξη τελετής.

Αίτημα για αναγνώριση και άλλων χωριών ως Μαρτυρικών

Η ναζιστική θηριωδία στο Ζαγόρι άφησε πίσω της πολλά αθώα θύματα και κατεστραμμένα χωριά.

Ο Δήμος Ζαγορίου είναι μέλος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Ελλάδας περιόδου 1940-1945, «Ελληνικά Ολοκαυτώματα».

Ως Μαρτυρικά, με Υπουργικές Αποφάσεις και Προεδρικά Διατάγματα, έχουν αναγνωριστεί μέχρι σήμερα 12 χωριά του Ζαγορίου. Ασπράγγελοι, Μεσοβούνι, Ελάτη, Μανασσής, Καλουτάς στο Κεντρικό Ζαγόρι, Γρεβενίτι, Φλαμπουράρι, Δόλιανη, Μακρίνο, Τρίστενο, Ελατοχώρι, Καβαλάρι στο Ανατολικό Ζαγόρι.

Ο Δήμος, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έχει υποβάλλει το 2016 αίτημα στο Υπουργείο Εσωτερικών το οποίο και εκκρεμεί (στην αρμόδια επιτροπή), για αναγνώριση και άλλων 11 χωριών (Τοπικών Κοινοτήτων) ως Μαρτυρικών.

Πρόκειται για τον Καστανώνα, το Δεμάτι, την Πέτρα, την Λεπτοκαρυά, τις Καρυές, τον Ανθρακίτη, τη Βοβούσα, τη Λάιστα, το Ηλιοχώρι, το Βρυσοχώρι και τους Φραγκάδες.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ