Ζαγόρι.. Γνώσεις και εμπειρία..

Μια πρώτη παρουσίαση και ανταλλαγή απόψεων για το έργο Eco-Management «γνώσεις του χθες, εμπειρία του αύριο», του προγράμματος Erasmus + ,το οποίο υλοποιείται στην ευρύτερη περιοχή του Ζαγορίου, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας 11 Ιουνίου στο Δημαρχείο στους Ασπραγγέλους.

Μέσα από την υλοποίηση αυτού του έργου επιδιώκεται να διασωθούν και αναδειχθούν παραδοσιακές τεχνικές, αφού έρθουν σε επαφή παλιοί τεχνίτες με ειδικές γνώσεις με νεώτερους (ηλικίας 16-25 ετών) οι οποίοι προσπαθούν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας, καθώς και πολίτες ή τοπικοί φορείς για τους οποίους η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και του τόπου αποτελεί προτεραιότητα. Απώτερος στόχος είναι η μεταβίβαση των γνώσεων από γενιά σε γενιά για την προστασία και ανάδειξη της αγροτικής κληρονομιάς.

Μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής του έργου, με εταίρο για την περιοχή μας την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου, συνοδευόμενοι από πρωτοετείς φοιτητές του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενημέρωσαν το Δήμαρχο Βασίλη Σπύρου για τους στόχους και τη διαδικασία υλοποίησης.

Πλην της χώρας μας με την ΠΕΔ Ηπείρου, συμμετέχουν άλλοι πέντε εταίροι από τέσσερις χώρες (Γαλλία, Σκωτία, Σλοβακία και Ισπανία). Από την ΠΕΔ επιλέχθηκε το Ζαγόρι για να αναπτυχθεί το έργο, γεγονός που εξήρε στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Βασίλης Σπύρου, καλωσορίζοντας και ευχαριστώντας τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής, Αθηνά Ιωάννου Οικονομολόγο-Σύμβουλο Ανάπτυξης της ΠΕΔ, Γιώργο Σμύρη Επίκουρο Καθηγητή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Ελένη Παγκρατίου Αρχιτέκτονα -εκπρόσωπο της Αναπτυξιακής Εταιρίας Ζαγορίου και Χρήστο Παπαβρανούση, Αρχιτέκτονα π. Πρόεδρο ΤΕΕ Ηπείρου, αλλά και τους φοιτητές που μετέχουν.

Ο Δήμαρχος Ζαγορίου υποσχέθηκε κάθε δυνατή βοήθεια και συνεργασία κατά την υλοποίηση του έργου, σημειώνοντας ότι στο Ζαγόρι υπήρχαν και διατηρούνται ακόμη αρκετά επαγγέλματα που μπορούν να αναδειχθούν και να γίνουν κτήμα των νεώτερων, δίνοντας διέξοδο στην απασχόληση. Επίσης, σώζεται και ένα και πλήθος μνημείων πολιτισμού όπως τα πέτρινα γεφύρια που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και τα οποία πρέπει να διατηρηθούν όρθια.

Εκ μέρους της ΠΕΔ η κ. Ιωάννου σημείωσε ότι στόχος του έργου είναι « οι γνώσεις του χθες να γίνουν η τεχνογνωσία του αύριο» και αναφέρθηκε σε ποιες τεχνικές-γνώσεις θα επιχειρηθεί να διασωθούν και διαδοθούν.

Ο κ. Σμύρης τόνισε στην τοποθέτησή του ότι το φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον της περιοχής αποτέλεσε ένα από τα βασικά επιχειρήματα για να πεισθεί το Υπουργείο Παιδείας για την αναγκαιότητα ίδρυσης της Πολυτεχνικής Σχολής και του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών.

Η κ. Παγκρατίου ενημέρωσε για τα μέχρι τώρα βήματα και ειδικότερα για τα επαγγέλματα που έχουν καταγραφεί με την συνδρομή των φοιτητών και ορισμένα αφορούν, τα επιχρίσματα, τα σφυρήλατα μέταλλα, παλιές κλειδαριές, υαλοτεχνία, λίθους, ξερολιθιά, χρώματα δομικά και ζωγραφικής, επεξεργασία μαλλιού, κερί, μανιτάρια, βότανα και αρωματικά φυτά που αφθονούν στο Ζαγόρι (μια πρώτη ενημέρωση έκανε στη συνάντηση ο Νίκος Κοντοδήμος από το Κουκούλι, ο οποίος ασχολείται με τα βότανα της χαράδρας Βίκου και όχι μόνο, όπως οι παλιοί «βικογιατροί») κ.λ.π.

Επισημάνθηκε, ακόμη, ότι ο Δήμος Ζαγορίου είναι εταίρος στο έργο «HERBINNO» του INTERREG Ελλάδος-Αλβανίας, το οποίο αφορά στην αξιοποίηση των αρωματικών φυτών.

Θα ακολουθήσουν καταγραφές με συνεντεύξεις που θα λάβουν οι φοιτητές από παλιούς τεχνίτες το υλικό των οποίων θα παρουσιαστεί το Φθινόπωρο και θα αποτελέσει τη βάση για την ικανοποίηση του στόχου του έργου το οποίο ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2017 και θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2019. Πριν την επίσκεψη στο Δημαρχείο τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής και οι φοιτητές επισκέφθηκαν το Κέντρο Πληροφόρησης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου (εκπροσωπείται στην Επιστημονική Επιτροπή).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ