Υπουργικό.. Τέσσερις προτεραιότητες και τα πρώτα νομοσχέδια

mitsotakis ipourgiko

Το στίγμα της επόμενης περιόδου της νέας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας παρουσίασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που συνεδρίασε για πρώτη φορά μετά τις εκλογές της Κυριακής υπό διευρυμένη σύνθεση – με τη συμμετοχή, δηλαδή, και των υφυπουργών.

Θητεία της αποτελεσματικότητας αποκάλεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτή που ξεκίνησε και προσδιόρισε τις τέσσερις προτεραιότητες: Καλύτεροι μισθοί, καλύτερη δημόσια υγεία, καλύτερο κράτος, καλύτερη ζωή σε μια ισχυρή Ελλάδα .

Βασικά σημεία της τοποθέτησης

– Δεν ξεχνάμε ότι ο τόπος θα είχε κυβέρνηση αυτοδυναμίας από τις πρώτες εκλογές χωρίς την περιπέτεια της απλής αναλογικής. Στο κλίμα εφησυχασμού κάποιοι επέλεξαν την χαλαρή ψήφο και μικρότερα κόμματα γι αυτό που είχα προειδοποιήσει ότι πολλοί κομματικοί σχηματισμοί ίσως να προκαλούν πολιτική κακοφωνία. Το πολίτευμα όμως ξέρει να προστατεύεται.

– Έκριναν με πρωτοφανή ωριμότητα θέσεις και συμπεριφορές που προτάσσουν την ειλικρίνεια

– Ταυτόχρονα καταδίκασαν τις διχαστικές πολιτικές.

– Χωρίς προηγούμενο είναι και οι ευθύνες που προέρχονται από ένα ευρύ λαϊκό ρεύμα που μας εμπιστεύθηκε. Μας εμπιστεύτηκαν για την ευημερία

– Ήταν μια νική χωρίς προηγούμενο. Δεν υπάρχει άλλη κβυέρνηση που να αυξάνει τα ποσοστά της με τεράστια διαφορά από τους πολιτικούς αντιπάλους. Είμαστε ευγνώμονες στον ελληνικό λάο

Τους 63 υπουργούς και υφυπουργούς περίμενε στις θέσεις τους στον χώρο συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου οι «μπλέ φάκελοι» με τους στόχους και τις προτεραιότητες σε τρία επίπεδα.

Στους φακέλους περιλαμβάνονται οι άμεσες παρεμβάσεις που πρέπει να δρομολογηθούν, ενώ για όλα τα υπουργεία έχει γίνει προγραμματισμός σε ορίζοντα εξαμήνου, ως το τέλος του 2023. Παράλληλα, στους φακέλους γίνεται και μια γενικότερη περιγραφή των κεντρικών στόχων του χαρτοφυλακίου ενός εκάστου υπουργού σε ορίζοντα τετραετίας, ως το 2027.

Σημειώνεται ότι η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και η εκπλήρωση των «παραδοτέων» θα είναι υπό την άμεση εποπτεία του υπουργικού ντουέτου, των Άκη Σκέρτσου και Θανάση Κοντογεώργη.

Το πρώτο νομοσχέδιο θα  αφορά την οργάνωση του κράτους, την μετεξέλιξη του επιτελικού κράτους, το δεύτερο νομοσχέδιο θα αποτυπώνει κεντρικές μας δεσμεύσεις, ένα από αυτά είναι η επιστροφή ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο δημόσιο. Να κοστολογούνται τα προγράμματα των κομμάτων από ανεξάρτητο φορέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ