Υπουργείο Πολιτισμού: Η εθνική οδός κόβει τον… δρόμο προς την Unesco

arxaia nikopoli

Ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση καταλογίζει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού για τις καθυστερήσεις στη σύνταξη του φακέλου ένταξης της Νικόπολης στα μνημεία της Unesco ωστόσο καταγράφει και τα υπαρκτά προβλήματα που καθιστούν δύσκολο ένα τέτοιο εγχείρημα.

Η προσπάθεια για την σύνταξη του φακέλου είχε ξεκινήσει στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και σήμερα η Νικόπολη αποτελεί ένα από τα 14 μνημεία που έχει συμπεριλάβει η χώρα μας στον ισχύοντα ενδεικτικό κατάλογο.

Η σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που είχε κατατεθεί στη Βουλή από την Ελληνική Λύση, υποστηρίζει ότι «κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ δεν δόθηκε προτεραιότητα στην επίλυση βασικών προβλημάτων ώστε η υποψηφιότητα να είναι σύμφωνη με τις αυστηρές προδιαγραφές του διεθνούς οργανισμού και κυρίως με τις επιχειρησιακές οδηγίες για την εφαρμογή της Σύμβασης για την Προστασία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς».

Σύμφωνα με το Υπουργείο, ανασταλτικό παράγοντα για την προώθηση του σχετικού φακέλου αποτελεί μέχρι σήμερα η διέλευση της εθνικής οδού Ιωαννίνων- Πρέβεζας μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο.

«Η λειτουργία του δρόμου στην καρδιά του αρχαιολογικού χώρου δεν επιτρέπει την υλοποίηση του σχεδίου ένταξης στην Unesco», σημειώνει χαρακτηριστικά το Υπουργείο.

Αναφέρει ότι ήδη έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος» η παράκαμψη της Νικόπολης με προυπολογισμό 17,5 εκατομμύρια.

«Ο αρχαιολογικός χώρος της Νικόπολης είναι εκτεταμένος αλλά και κατακερματισμένος και επομένως η ενοποίησή του αφενός θα τον καταστήσει κατανοητό και αφετέρου θα διευκολύνει την επίσκεψη σε αυτόν, στοιχείο που αποτελεί κρίσιμο ζήτημα για την ένταξη του στον Κατάλογο της Unesco» αναφέρει το Υπουργείο.

Το Υπουργείο, όπως σημειώνει, έχει δώσει προτεραιότητα στην απρόσκοπτη συνέχει και την ολοκλήρωση των έργων καθώς και στην ωρίμανση μελετών για την αποκατάσταση και ανάδειξη μνημείων του αρχαιολογικού χώρου.

Καταλήγει δε υπογραμμίζοντας ότι «στον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης, με τις μεγάλες ανάγκες σε έργα υποδομής, προστασίας και ανάδειξης, το Υπουργείο Πολιτισμού προγραμματίζει και υλοποιεί έργα, τα οποία δημιουργούν σταδιακά τις προϋποθέσεις για την προώθηση της υποψηφιότητας της Νικόπολης στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ