Υπογράφηκε η απόφαση.. Παίρνουν μπρος τα Τοπικά Πολεοδομικά

ioannina panoramiki

Τρεις Δήμοι στο Νομό Ιωαννίνων, οκτώ συνολικά στην Ήπειρο, θα αποκτήσουν Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια μέσω των οποίων αναμένεται να επιλυθούν εκκρεμότητες και προβλήματα πολλών ετών.

Τα Τοπικά Πολεοδομικά εντάσσονται στο εμβληματικό Πρόγραμμα Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης». Πρόκειται για μια σπουδαία μεταρρύθμιση που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, με συνολικό προϋπολογισμό 401 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι αντίστοιχος πολεοδομικός σχεδιασμός δεν υπήρχε από σύστασης του ελληνικού κράτους.

Όπως έγινε γνωστό από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Αμυρά η Υπουργική Απόφαση έχει υπογραφεί και η διαδικασία για την κατάρτιση και έγκριση εκπόνησης των μελετών ξεκινά άμεσα.

Τοπικά Πολεοδομικά στο Νομό Ιωαννίνων θα αποκτήσουν οι Δήμοι:

–              Ιωαννιτών (Ιωαννιτών, Νήσου Ιωαννίνων, Παμβώτιδος, Ανατολής, Μπιζανίου, Περάματος).

–              Κόνιτσας (Αετομηλίτσας, Φούρκας, Διστράτου, Μαστοροχωρίων, Κόνιτσας).

–              Βορείων   Τζουμέρκων   ( Καλαρρυτών,   Βαθυπέδου,   Πραμάντων,   Συρράκου, Τζουμέρκων, Ματσουκίου, Κατσανοχωρίων).

Τα ΤΠΣ αποτελούν ασπίδα για το φυσικό περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα, την πολιτιστική κληρονομιά, ενώ ενισχύουν την αειφόρο χρήση φυσικών πόρων. Με τις πλήρεις και σύγχρονες  μελέτες θεσπίζονται χρήσεις γης, όροι δόμησης, περιοχές προστασίας, περιοχές ανάπτυξης  παραγωγικών δραστηριοτήτων, οριοθετήσεις ρεμάτων, περιοχές ειδικών αστικών κινήτρων, δίκτυα μεταφορών και κατασκευών. Ταυτόχρονα, προβλέπονται μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, την υποστήριξη καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και τη διαχείριση των   συνεπειών από τις φυσικές καταστροφές.

«Προχωράμε σε μια σπουδαία μεταρρύθμιση. Το 70% της επικράτειας αποκτά πολεοδομικό σχεδιασμό και τα Γιάννενα με τη σειρά τους. Με ασφάλεια δικαίου γίνεται τακτοποίηση σε ένα άναρχο πολεοδομικό τοπίο. Επιτέλους, θα ξέρουν όλοι τι επιτρέπεται και που, να χτίσουν. Πρόκειται, επίσης, για ένα σημαντικό   επενδυτικό εργαλείο. Ανοίγει ο δρόμος για μια νέα εποχή επενδύσεων που θα φέρουν νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας στα Ιωάννινα», αναφέρει σε δήλωσή του ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς.

Διαβάστε ακόμη: Τοπικά Πολεοδομικά για τα Γιάννινα κι άλλους επτά Δήμους της Ηπείρου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ