Υπό μερικό έλεγχο οι φωτιές- Στάχτη δεκάδες στρέμματα

fotia preg

fotia preg

Υπό μερικό έλεγχο είναι οι φωτιές που ξέσπασαν στην Πρέβεζα το πρωί της Τετάρτης και έθεσαν σε συναγερμό ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, τόσο από την Πρέβεζα, όσο και από άλλες περιοχές, μέχρι και από Γρεβενά.

Ωστόσο ενεργό φαίνεται πως παραμένει ένα μέτωπο στην περιοχή της Πέτρας, στον βάλτο, σε σημείο που είναι αδύνατη η πρόσβαση.

Λίγο μετά τις 10:30 το πρωί, φωτιά η οποία φαίνεται να ξεκίνησε από καλαμιές εκδηλώθηκε στον βάλτο, στην περιοχή μεταξύ Φλάμπουρα και Σαμψούντας.

Λόγω των ανέμων έλαβε μεγάλες διαστάσεις και έφτασε έως την Εθνική Οδό καίγοντας χορτολιβαδική, θαμνώδης έκταση και δέντρα, 220 περίπου στρεμμάτων.

Από την μανία της πύρινης λαίλαπας δεν γλύτωσε διώροφο κτήριο, που στεγάζονταν παλαιοτέρα βιοτεχνία ζυμαρικών, ενώ οι φλόγες έφτασαν κοντά σε εργοστάσιο ψαριών καθώς και στο Μουσείο Τεχνών και Επιστημών Ηπείρου, χωρίς αυτά να απειληθούν.

Η πολύ καλή οργάνωση που από την αρχή της εκδήλωσης της πυρκαγιάς, είχαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις απέτρεψαν την εξάπλωση της φωτιάς η οποία πέρασε την Εθνική Οδό, χωρίς ωστόσο να λάβει μεγάλη έκταση.

Το ίδιο αποτελεσματική ήταν η επιχείρηση και από την πλευρά του Αμβρακικού παρά τους δυνατούς ανέμους που άλλαζαν συνεχώς διευθύνσεις, κάτι που δυσκόλευε το έργο της κατάσβεσης.

Η κυκλοφορία στην Ε.Ο. διακόπηκε για περίπου εφτά ώρες, ενώ πυκνό σύννεφο καπνού είχε σκεπάσει όλη την περιοχή, ορατό από χιλιόμετρα μακριά.

Οι ρίψεις νερού που έγιναν από αεροσκάφη πετζετέλ και καναντέρ απέτρεψαν τον κίνδυνο η φωτιά να επεκταθεί σε θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις και σε αγροκτήματα με ελαιόδεντρα.

Στην μάχη της κατάσβεσης συμμετείχαν η ΛΕΚ Πρέβεζας, υδροφόρες του Δήμου μαζί με εκσκαφικά μηχανήματα τα οποία δημιούργησαν αντιπυρικές ζώνες και επιχείρησαν σε σημεία που ήταν αδύνατη η πρόσβαση από οχήματα.

Την όλη επιχείρηση συντόνιζε ο διοικητής της Π.Υ. Πρέβεζας Βαρδής Θεόδωρος ενώ στην περιοχή έφτασε και ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου Κωνσταντίνος Σκούπρας.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική επιχείρησαν 20 πυροσβέστες με 8 οχήματα.

Μέτωπο στην Πέτρα

Η φωτιά στην Πέτρα περιορίστηκε στην περιοχή του βάλτου. Στο σημείο επιχείρησαν, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, 15 Πυροσβέστες με 6 οχήματα, ενώ και εκεί έγιναν ρίψεις από αεροσκάφη.

Ωστόσο οι δυνατοί άνεμοι έφεραν τις φλόγες κοντά στον Λούρο, όπου μετακινήθηκαν πυροσβεστικές δυνάμεις προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωσή της στο δάσος αλλά και σε καλλιέργειες.

Η από αέρος επιχείρηση των καναντέρ διέκοψε την φωτιά χωρίς να κινδυνέψουν κτηνοτροφικές μονάδες στην περιοχή.

Αργά το απόγευμα οι φωτιές στον Λούρο και στην Σαμψούντα τέθηκαν υπό μερικό έλεγχο, ωστόσο όλο το βράδυ οι πυροσβεστικές δυνάμεις θα παραμείνουν στο σημείο για τυχόν αναζωπυρώσεις.

Η φωτιά στην Πέτρα σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται πως έχει περιοριστεί σε καλαμιές στον βάλτο.

Και στη Θεσπρωτία

Φωτιές ξέσπασαν το απόγευμα της Τετάρτης και στην Θεσπρωτία, στο Δήμο Φιλιατών. Η μία κατάκαψε δασικές εκτάσεις στον Παλαμπά, όπου επιχείρησαν και αεροσκάφη και η δεύτερη έκαψε αγροτολιβαδικές εκτάσεις στο Πλαίσιο.

Και οι δύο φωτιές είναι υπό έλεγχο.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ