Υπό κατάρρευση η Συνεταιριστική Αχαΐας

lefta Σε δυσχερή θέση κι άλλες τράπεζες

Υπό κατάρρευση βρίσκεται μια από τις μεγαλύτερες συνεταιριστικές Τράπεζες της περιφέρειας, καθώς εμφανίζεται να αδυνατεί να ρευστοποιήσει τα κεφάλαια των μεριδιούχων που έχουν επενδύσει σε αυτή.

Αποκαλυπτικό είναι το σχετικό δημοσίευμα στη zougla.gr στην οποία αναφέρεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Αχαικής Συνεταιριστικής Τράπεζας, επικαλούμενο την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της, αρνείται να «αποζημιώσει» εδώ και αρκετούς μήνες τους μικροεπενδυτές.

Υπολογίζεται ότι το μετοχικό κεφάλαιο της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας ανέρχεται στα 35.000.000 ευρώ περίπου ενώ το ποσό των δανειακών συμβάσεων που έχει συνάψει είναι δεκαπλάσιο.

Πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των Συνεταιριστικών Τραπεζών βρίσκονται στην ίδια δυσχερή θέση καθώς εμφανίζουν πολύ υψηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων και χαμηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι συνεταιριστικές τράπεζες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και εκτιμάται ότι σύντομα θα τους ανακληθεί η άδεια τους θέτοντας χιλιάδες μετόχους σε καθεστώς ανασφάλειας, χάνοντας οριστικά τα κεφάλαια τους. Πρόκειται, όπως λέγεται, για ένα «κανόνι» που είναι έτοιμο να «σκάσει» σε βάρος των μικρομεριδιούχων.

Επισημαίνεται πάντως ότι συνεταιριστικές τράπεζες αρνούνται να ρευστοποιήσουν τα μερίδια των πελατών τους με την πρόφαση ότι η Τράπεζα της Ελλάδος επιβάλλει αυτήν την απαγόρευση, ενώ οι ιδιώτες αναμένεται να κινηθούν νομικά εναντίον των συγκεκριμένων Ιδρυμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ