Υπέρ της αλλαγής των ορίων της λίμνης και ο Σταύρος Καλογιάννης

limni_statmi_20194

Υπέρ της αλλαγής στην οριοθέτηση της λίμνης τάχθηκε και ο Σταύρος Καλογιάννης κατά τη συνάντηση που είχε με κατοίκους του Μάτσικα.

Το παράξενο ωστόσο είναι ότι την θέση αυτή δεν την δημοσιοποιεί ο ίδιος, παρότι έδωσε εκτενές δελτίο τύπου για την συνάντηση με τους κατοίκους.

Την δημοσιοποιεί με ανακοίνωση που ακολούθησε αυτής του Σταύρου Καλογιάννη ο Σύλλογος Ιδιοκτητών και κατοίκων του Μάτσικα.

«Κατά την συνάντηση μας με τον Κο Σταύρο Καλογιάννη στο γραφείο του, ετέθησαν από τα μέλη του Συλλόγου οι προβληματισμοί, η ανησυχία και οι προτάσεις μας σχετικά με τα μείζονα θέματα που απασχολούν την περιοχή μας.

Ακούσαμε με προσοχή τις αναλυτικές προτάσεις του Κου Καλογιάννη, (τις οποίες και έχει ήδη δημοσιοποιήσει με σημερινό δελτίο τύπου) και οι οποίες θα τεθούν στο Συμβούλιο μας, ώστε να αξιολογηθούν από τα μέλη του Συλλόγου Ιδιοκτητών – Κατοίκων περιοχής Μάτσικα.

Επιπλέον όμως συζητήθηκε και το θέμα του Επανακαθορισμού των οριογραμμών της όχθης και της παρόχθιας ζώνης, όπου φυσικά κρίνεται αναγκαίο ώστε να αρθούν οι κατάφωρες αδικίες και τα αδιέξοδα, θέση με την οποία συμφώνησε απόλυτα ο Κος Καλογιάννης» αναφέρουν στην ανακοίνωση.

Από την άλλη στην ανακοίνωση που δόθηκε από το γραφείο του βουλευτή δεν γίνεται καμία απολύτως αναφορά στο επίμαχο θέμα.

Αναλυτικά αναφέρεται:

Συνάντηση με εκπροσώπους κατοίκων της παραλίμνιας περιοχής του Μάτσικα πραγματοποίησε ο Σταύρος Καλογιάννης, στην οποία συζητήθηκαν όλα τα προβλήματα που απασχολούν την περιοχή.

Ειδικότερα οι κάτοικοι έθεσαν θέματα που αφορούν τη δόμηση και την έλλειψη βασικής αστικής υποδομής στην περιοχή, φωτισμός, πεζοδρόμια, δίκτυο αποχέτευσης, και εξέφρασαν αντιρρήσεις σε ό,τι αφορά τη χάραξη του παραλίμνιου ποδηλατόδρομου, όπως αυτός είχε σχεδιαστεί προ δέκα και πλέον ετών.

Ο Σταύρος Καλογιάννης ανέφερε ότι τα πολεοδομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα στο λεκανοπέδιο είναι σύνθετα και αλληλένδετα. Η αδιαφορία πολλών ετών έχει συσσωρεύσει και οξύνει τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζονταν, στο σύνολό τους, από το Ρυθμιστικό Σχέδιο Ιωαννίνων που ολοκληρώθηκε το 2009. Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε είχαν εγκριθεί τα Σχέδια Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) των τότε Δήμων Μπιζανίου (ΦΕΚ 529ΑΑΠ/2009) και Εκάλης (ΦΕΚ 211ΑΑΠΘ/2009), που ήταν απολύτως συμβατά με τις κατευθύνσεις του Ρυθμιστικού.

Ενημέρωσε τους κατοίκους ότι από την άνοιξη του 2019 εκπονείται Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) για την προστασία της Παμβώτιδας, που θα εγκριθεί με Προεδρικό Διάταγμα, ενώ αναμένεται η ανάθεση μελέτης Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ), το οποίο θα εγκριθεί με άλλο Προεδρικό Διάταγμα. Παράλληλα, πρέπει να εκπονηθεί νέα μελέτη για τον παραλίμνιο ποδηλατόδρομο ή να επικαιροποιηθεί η παλιά, αν αυτό είναι εφικτό. Εάν δοθεί προτεραιότητα στη μελέτη ποδηλατόδρομου, τόνισε ο Σταύρος Καλογιάννης, αναμένεται να καθυστερήσει η ολοκλήρωση και έγκριση των άλλων δύο μελετών (ΕΠΜ και ΤΠΣ) που είναι κρίσιμες για τη χωρική οργάνωση και ανάπτυξη του λεκανοπεδίου, αφού θα πρέπει αυτές να λάβουν υπόψη τα δεδομένα της χάραξης του ποδηλατόδρομου.

Συνοψίζοντας ο Σταύρος Καλογιάννης ανέφερε: «Στη συνάντηση δόθηκε έμφαση στα προβλήματαπου αντιμετωπίζει η περιοχή του Μάτσικα. Κατέστησα σαφές πως για να δοθεί οριστική λύση στα θέματα πρέπει να ολοκληρωθεί το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τον Δήμο Ιωαννιτών και ειδική πολεοδομική μελέτη για τον Μάτσικα, που θα καθορίσει τους όρους δόμησης, ώστε να αποκατασταθούν οι κάτοικοι στη συγκεκριμένη περιοχή, χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στο παραλίμνιο μέτωπο της πόλης. Αυτή είναι  πάγια θέση μου.

Επισήμανα επίσης στους εκπροσώπους των κατοίκων του Μάτσικα ότι, σε κάθε περίπτωση, η ολοκλήρωση των προαναφερόμενων μελετών δεν μπορεί να γίνει εντός του τρέχοντος έτους, αλλά θα απαιτήσει αρκετό διάστημα, που θα εξαρτηθεί από τον χρόνο ανάθεσής τους και, ακολούθως, από τους χρόνους διαβούλευσης και ανταπόκρισης των αρμόδιων Υπηρεσιών. Οφείλουν συνεπώς τα συναρμόδια Υπουργεία να ορίσουν τις προτεραιότητες και να θέσουν σαφή χρονοδιαγράμματα.

Από την πλευρά μου συνεχίζω την ενημέρωση των συμπολιτών μας, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις και επιμένοντας ότι πρέπει επιτέλους το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων να αποκτήσει ενιαίο και σύγχρονο σχεδιασμό, με γνώμονα την αειφορία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ