ΥΠΕΚΑ καλεί Περιφέρεια: Στείλτε στοιχεία για τους ΧΑΔΑ

XOMATERH

XOMATERH– Και η απειλή προστίμων ξανά προ των πυλών

Η Περιφέρεια Ηπείρου αλλά και οι Δήμοι της περιοχής είναι οι αποδέκτες της επιστολής που έστειλε το ΥΠΕΚΑ, το οποίο διαπιστώνει για μία ακόμη φορά μεγάλες καθυστερήσεις στην αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών και στην προώθηση των σχεδιασμών διαχείρισης απορριμμάτων.

Η Περιφέρεια και οι Δήμοι καλούνται να αποστείλουν αναλυτικά στοιχεία μέχρι τις 12 Οκτωβρίου 2012, σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση διαχείρισης των απορριμμάτων στη χωρική τους εμβέλεια, την πρόοδο των ενεργειών για τη διακοπή λειτουργίας και αποκατάσταση των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), τις τυχόν εμπλοκές που έχουν παρουσιαστεί.

Επίσης πρέπει να αποστείλουν το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης ενεργειών και έργων, το οποίο ζητά ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, με επιστολή που απέστειλε προς Δήμους της χώρας, αλλά και τις Περιφέρειες Πελοποννήσου και Ηπείρου που λειτουργούν ως τελικοί δικαιούχοι έργων αποκατάστασης ΧΑΔΑ.

Στόχος του ΥΠΕΚΑ είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών, προκειμένου να ολοκληρωθεί εντός της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου 2007 – 2013 το πρόγραμμα διακοπής λειτουργίας και αποκατάστασης των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων και παράλληλα να υλοποιηθούν εφικτές λύσεις υποκατάστασης των ΧΑΔΑ.

Ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, υπενθυμίζει ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής είναι υπεύθυνο για τη χάραξη και παρακολούθηση της εφαρμογής της περιβαλλοντικής πολιτικής, συντονίζει τις ενέργειες και χρηματοδοτεί μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον-Αειφόρος Ανάπτυξη» τις απαιτούμενες δράσεις και τα αναγκαία έργα, αλλά η ουσιαστική ευθύνη και αρμοδιότητα για την ορθολογική διαχείριση των αστικών αποβλήτων και την υλοποίηση των απαιτούμενων έργων, ανήκει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Παράλληλα, ο κ. Καλαφάτης επισημαίνει ότι η υπόθεση των ανεξέλεγκτων χωματερών στη χώρα μας βρίσκεται πλέον στο στάδιο της συμπληρωματικής προειδοποιητικής επιστολής και η Ελλάδα κινδυνεύει να οδηγηθεί για δεύτερη φορά ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντιμέτωπη με πρόστιμο πολλών δεκάδων εκατομμυρίων Ευρώ.

Μάλιστα υπογραμμίζεται πως «δεν εξαλειφθεί πλήρως η ανεξέλεγκτη διάθεση και δεν αποκατασταθούν όλοι οι ΧΑΔΑ, η χώρα θα οδηγηθεί για δεύτερη φορά ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντιμέτωπη με κατ’ αποκοπήν πρόστιμο της τάξης των πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ καθώς και χρηματική ποινή της τάξης των 158.000€ ημερησίως για όσο διάστημα διαρκεί η παραβίαση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ