Υπεγράφη η σύμβαση για τα πετρέλαια στο Ιόνιο

elpe ionio

elpe ionio

Ως ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελληνική οικονομία χαρακτήρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης την σημερινή υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή 2 στο Ιόνιο πέλαγος, περιοχή την οποία ο Αντιπρόεδρος της Γαλλικής TOTAL Bernard Clement χαρακτήρισε ως ελπιδοφόρα.

Η σύμβαση υπεγράφη σήμερα σε ειδική τελετή στο κέντρο πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος από τον κ. Σταθάκη, τον κ. Clement, τον αντιπρόεδρο της ιταλικής εταιρείας Edison Maurizio Coratella και τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο των Ελληνικών Πετρελαίων Ανδρέα Σιάμισιη. Οι τρεις εταιρείες συμμετέχουν με ποσοστά 50%, 25% και 25% αντίστοιχα στην κοινοπραξία.

Ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ενσωματώσει όλες τις Ευρωπαϊκές οδηγίες που αφορούν την αξιοποίηση υδρογονανθράκων και ακολουθεί τις υψηλότερες διεθνείς πρακτικές τόσο για την προστασία του ανθρώπινου δυναμικού όσο και για την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος.

Που βρίσκεται το οικόπεδο 2

Το οικόπεδο 2 που παραχωρείται για έρευνα βρίσκεται 30 χιλιόμετρα δυτικά της Κέρκυρας και έχει εμβαδόν 2422 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Τα θαλάσσια βάθη στην περιοχή κυμαίνονται από 800 έως 1.200 μέτρα. Η ερευνητική περίοδος θα διαρκέσει 8 έτη (με δυνατότητα παράτασης) στη διάρκεια των οποίων θα γίνουν σεισμικές, μαγνητικές, βαρυτικές και γεωλογικές έρευνες ενώ η πρώτη ερευνητική γεώτρηση προγραμματίζεται μετά την πάροδο τριετίας.

Το ελληνικό δημόσιο θα εισπράξει 500.000 ευρώ με την υπογραφή της σύμβασης και 1,5 εκατομμύριο ως στρεμματικές αποζημιώσεις ενώ οι εταιρείες θα συμβάλλουν στην εκπαίδευση προσωπικού και υποστήριξη των εγκαταστάσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος. Στη φάση της εκμετάλλευσης το Δημόσιο εισπράττει μισθώματα και επιπλέον ποσά ανάλογα με την παραγωγή υδρογονανθράκων.
{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ