Χώροι καραντίνας σε κάθε Περιφέρεια

«Θετική εμπειρία» έχει αποκομίσει η κυβέρνηση από το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα 25 Μάϊου, με το επόμενο βήμα να προσδιορίζεται για την 1η Ιουνίου, όπως τόνισε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο ίδιος υπενθύμισε το χρονοδιάγραμμα επανεκκίνησης του ελληνικού τουρισμού, αναφέροντας ότι την 1η Ιουνίου ανοίγουν τα καταλύματα 12μηνης λειτουργίας και οι κατασκηνώσεις – κάμπινγκ, στις 15 Ιουλίου όλα τα υπόλοιπα καταλύματα, ενώ την 1η Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί απελευθέρωση στις αφίξεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας -και όχι μόνο στης Αθήνας- ενώ θα εξαιρεθούν χώρες με έντονα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά.

«Δεν θα πρέπει να υπάρχει ανησυχία» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, εξαγγέλοντας ότι οι έλεγχοι θα είναι ενδελεχείς και έκανε λόγο για «σχεδόν εξαφάνιση» εισαγωγής κρουσμάτων του ιού στην Ελλάδα από τις πύλες εισόδου.

Αναλογικά, μικρός είναι και ο αριθμός θετικών επιβατών στα τεστ στις τελευταίες 21 πτήσεις, αφού μόνο στις τελευταίες 3 που ήρθαν στην Ελλάδα από τη Γερμανία μεταφέροντας και επιβάτες μέσω τράνζιτ, σε σύνολο 548 επιβαινόντων, όλα τα δείγματα υπήρξαν αρνητικά.

Ανακοινώσεις Χαρδαλιά

Την ίδια ώρα, «η Κυβέρνησή δείχνει μεγάλη φροντίδα στα πρωτοκόλλα» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς και υπογράμμισε ότι το σχέδιο επανεκκίνησης του τουρισμού που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση περιλαμβάνει ειδικές οδηγίες για:

  • Τουριστικά καταλύματα
  • Τουριστικά λεωφορεία
  • Ενοικιάσεις οχημάτων
  • Θαλάσσιες μεταφορές.

«Οριζόντιοι κανόνες υγιεινής» θα ισχύουν και εντός του αεροπλάνου σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς, ενώ όλα τα αναγκαία μέτρα θα υπάρχουν στις πύλες εισόδου (ερωτηματολόγια κτλ).

Στις δικλείδες ασφαλείας απέναντι στον κορονοϊό για τον ελληνικό τουρισμό περιλαμβάνονται ακόμη:

  • Συνεργαζόμενος γιατρός με κάθε κατάλυμα
  • Συντονιστής ανά κατάλυμα για την αντιμετώπιση κρουσμάτων
  • Ειδικοί χώροι καραντίνας ανά νησί και περιφέρεια.

Ειδικά για τους μικρούς νησιωτικούς προορισμούς θα υπάρξουν πρόσθετες παρεμβάσεις γνωστοποίησε ο Υφυπουργός.

Ο ίδιος έκανε λόγο για ενίσχυση της ικανότητας των υπαρχουσών υποδομών υγείας, επιπλέον κλίνες δηλαδή, αλλά κάλυψη από τους κοντινούς προορισμούς, με το χρόνο μεταφοράς του ασθενούς να είναι μικρότερος των 2 ωρών.

«Το σχέδιο της κυβέρνησης για τον τουρισμό προβλέπει σενάρια πρόσβασης στις δομές υγείας αναλυτικά ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης» επισήμανε ο κ.Χαρδαλιάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ