Χιονιάδες: Ιερόσυλοι χτύπησαν για δεύτερη φορά την εκκλησία!

agios ataxioniades

agios ataxioniades

Για δεύτερη φορά μέσα σε σαράντα ημέρες ιερόσυλοι χτύπησαν την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου στους Χιονιάδες Κόνιτσας.

Οι άγνωστοι επιχείρησαν αρχικά να παραβιάσουν την είσοδο, όμως χτύπησε ο συναγερμός που είχε τοποθετηθεί στην εκκλησία.

Αμέσως έσπευσαν στο σημείο δύο κάτοικοι του χωριού, οι οποίοι δεν διέκριναν καμία ύποπτη κίνηση. Πιστεύοντας ότι ο συναγερμός ενεργοποιήθηκε από… ποντίκια, τον απενεργοποίησαν και επέστρεψαν στα σπίτια τους χωρίς να ενημερώσουν την αστυνομία!

Οι δράστες όμως βρίσκονταν ήδη εκεί, πιθανότατα κρυμμένοι. Μόλις οι κάτοικοι αποχώρησαν κι απαλλαγμένοι πλέον από τον φόβο του συναγερμού, άνοιξαν την εκκλησία και αφαίρεσαν περίπου δέκα εικόνες.

Η κλοπή έγινε αντιληπτή το πρωί και στο σημείο βρίσκεται η αστυνομία, η οποία ακόμη δεν έχει ολοκληρώσει την πλήρη καταγραφή των κλοπιμαίων, ενώ απομένει να διευκρινιστεί και η χρονολόγηση των εικόνων.

«Οι κάτοικοι των χωριών έχουν υποχρέωση να βοηθούν το έργο της αστυνομίας. Δεν νοείται να χτυπά συναγερμός σε μία εκκλησία και να μην ενημερώνεται το «100» ή το πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα. Ειδικά με τις εκκλησίες και τα μοναστήρια, οφείλουν όλοι να είναι υποψιασμένοι, μετά από τόσες κλοπές που έχουν σημειωθεί», ανέφερε στο Epiruspost ανώτερος αξιωματικός της τοπικής αστυνομίας απευθύνοντας συνάμα έκκληση προς τους κατοίκους να απευθύνονται στην αστυνομία για οποιαδήποτε ύποπτη κίνηση διαπιστώνουν.

Πριν από σαράντα ημέρες περίπου, την 1η Ιουλίου, άγνωστοι είχαν χτυπήσει και πάλι τον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου στους Χιονιάδες Κόνιτσας.

Οι δράστες είχαν αφαιρέσει τρεις ασημένιους σταυρούς, ένα χρυσό μενταγιόν, δύο μουσαμάδες στους οποίους απεικονίζονταν η Βάπτιση και η Ανάσταση του Κυρίου, καθώς και χρηματικό ποσό από το παγκάρι.

Ο Άγιος Αθανάσιος είναι ο κεντρικός ναός του χωριού και χαρακτηρίζεται για τις τοιχογραφίες, έργα ντόπιων ζωγράφων οι οποίες διασώθηκαν ακόμη και μετά την ανακαίνιση που είχε γίνει το 1866.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ