Ξεπουλάνε τα χρυσά…..

XRYSAΣαν «μανιτάρια» τα ενεχυροδανειστήρια, δεσμεύτηκαν τιμαλφή και θυρίδες στην Ήπειρο

Τα εμπορικά καταστήματα βάζουν λουκέτο. Μικρές επιχειρήσεις υποχρεώνονται σε κλείσιμο μην αντέχοντας το τσουνάμι των οικονομικών μέτρων. Τα νοικοκυριά υποφέρουν με τους οικονομικούς προϋπολογισμούς να έχουν τιναχθεί προ πολλού στον αέρα.

Μέσα σ’ αυτό, το μελαγχολικό περιβάλλον, έρχεται να ανθίσει μία άλλη κατηγορία καταστημάτων. Πρόκειται για τα ενεχυροδανειστήρια.

Τους τελευταίους μήνες ο αριθμός τους έχει αυξηθεί σημαντικά στα Γιάννινα, ενώ ανάλογα έχουν ανοίξει στην Ηγουμενίτσα, την Άρτα και την Πρέβεζα. Φυσικά υπάρχουν κι αυτά που διαφημίζονται στο διαδίκτυο. Όλα καλούν τους πολίτες να μετατρέψουν τα κοσμήματά τους σε μετρητά. Εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια.

Και βέβαια η κρίση υποχρεώνει πολλούς να ξεπουλήσουν ότι χρυσό έχουν στο σπίτι τους.

Οι περισσότεροι απελπισμένοι αναζητούν απεγνωσμένα λίγα ευρώ για να καλύψουν τις ανάγκες τους καταθέτοντας ως εγγύηση προκειμένου να λάβουν μετρητά κοσμήματα και τιμαλφή. Η συμφωνία που κλείνει συνήθως απέχει πολύ από την αξία των κοσμημάτων. Τα χρήματα που δίνονται είναι ελάχιστα μπροστά σε κείνα που κάποτε δαπανήθηκαν για την αγορά των κοσμημάτων. Άλλωστε όπως σημειώνουν οι επιτήδειοι στις συναλλαγές τους με τους πολίτες «ένα κόσμημα, το οποίο πωλείται σε ένα κοσμηματοπωλείο, έχει υψηλότερη τιμή απ’ την άξια αυτή καθαυτή του μετάλλου. Αυτή η τιμή μπορεί να φτάσει έως και 10 φορές πιο πάνω από την αξία του μετάλλου. Οι παράγοντες που καθορίζουν την πραγματική τιμή είναι το βάρος, η περιεκτικότητα και η τρέχουσα τιμή του χρυσού». Με άλλα λόγια ο πολίτης μπορεί να προσφέρει ένα πανάκριβο κόσμημα για να εισπράξει λίγα ευρώ.

Την ανάγκη αυτή λοιπόν εκμεταλλεύονται τα ενεχυροδανειστήρια που κατακλύζουν την αγορά.

Συχνά τα πράγματα γίνονται πιο περίπλοκα και χειρότερα από ότι μπορεί να φανταστεί ο πολίτης. Σύμφωνα με έρευνα που είχε κάνει λίγους πριν το ΣΔΟΕ, προέκυψε ότι πίσω από πολλά ενεχυροδανειστήρια κρύβεται ένα τεράστιο κύκλωμα διακίνησης χρυσού και ασημιού, καθώς φαίνεται ότι ποσότητες πολύτιμων μετάλλων που προέρχονται από τιμαλφή που παραδίδουν απελπισμένοι πολίτες καταλήγουν στη μαύρη αγορά με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας τεράστιος τζόγος μαύρου χρήματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας έρευνας που έκανε το ΣΔΟΕ στην Ήπειρο κατά την διάρκεια των ελέγχων δεσμεύτηκαν 94 είδη τιμαλφών αλλά και θυρίδες, ενώ στα Ιόνια νησιά, τη Δυτική και Στερεά Ελλάδα τα περισσότερα ενεχυροδανειστήρια είναι «μαϊμού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ