Ξενάγηση γνωριμίας με την βιοποικιλότητα στους Κήπους

kipoi zagori

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας, η Μονάδα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, θα πραγματοποιήσει ξενάγηση ερμηνείας με θέμα: «Η βιοποικιλότητα στο αγροτικό τοπίο». Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί στους Κήπους Ζαγορίου, την Κυριακή 22 Μαΐου από την ξεναγό ερμηνείας της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, κα Σοφία Στάρα.

Πρόκειται για μια εύκολη κυκλική διαδρομή διάρκειας περίπου δύο ωρών που ξεκινάει και καταλήγει στο πάρκινγκ κάτω από την πλατεία των Κήπων. Το αγροτικό περιβάλλον, μέσα στο Εθνικό πάρκο Βόρειας Πίνδου, είναι ένας τόπος που παρουσιάζει μια ιδιαίτερη βιολογική ποικιλότητα ζωικών και φυτικών ειδών. Η ποικιλομορφία του είναι αποτέλεσμα της φύσης σε συνάρτηση με τις ανθρώπινες δραστηριότητες και την ανάγκη του ανθρώπου για επιβίωση. Οι συμμετέχοντες κατά την διάρκεια της διαδρομής θα επισκεφθούν το γεφύρι του Μύλου, το νερόμυλο των Κήπων, το εκκλησάκι της Παναγίας, το γεφύρι του Πετσιώνη.

Η ξενάγηση ερμηνείας, δεν χρησιμοποιεί μόνο πληροφορίες για την ενημέρωση και ανάδειξη του περιβάλλοντος, άλλα στοχεύει σε έναν βιωματικό τρόπο προσέγγισης που προσαρμόζει τα χαρακτηριστικά του επισκέπτη με το φυσικό περιβάλλον. Από θεατές σε συμμετέχοντες, οι επισκέπτες εξερευνούν την προσωπική τους σύνδεση με το φυσικό περιβάλλον και ανακαλύπτουν διαφορετικές οπτικές μέσα από τις εμπειρίες των άλλων συμμετεχόντων.

Η εγκατάλειψη της αγροτικής καλλιέργειας μπορεί να αλλάξει την βιοποικιλότητα μιας περιοχής. Η ουσιαστική επαφή μας με το φυσικό περιβάλλον είναι καθοριστική για την προστασία της φυσικής μας κληρονομιάς και αυτός είναι ο στόχος της δράσης μας.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή και δωρεάν για το κοινό αλλά είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής καθώς η ξενάγηση ερμηνείας γίνεται σε περιορισμένο αριθμό ατόμων.

Η διεξαγωγή της εκδρομής θα πραγματοποιηθεί τηρώντας όλα τα απαραίτητα υγειονομικά πρωτόκολλα.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής (τηλ: 26530 22245 – 22241 – 22806). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ