Ξέμεινε από χέρια ο τουριστικός τομέας, εγκαταλείπουν και οι εργάτες γης

tourismos

Αντιμέτωποι με το σοβαρό πρόβλημα απουσίας εργαζομένων και αδυναμίας εξεύρεσης βρίσκονται οι άνθρωποι του τουριστικού τομέα και στην Ήπειρο.

Πρόκειται για μη εξειδικευμένο προσωπικό, άκρως απαραίτητο όμως για την εύρυθμη λειτουργία ξενοδοχειακών μονάδων, εστιατορίων και άλλων επιχειρήσεων.

Η κατάσταση όπως περιγράφεται από ανθρώπους του κλάδου είναι εξαιρετικά δύσκολη και δεν έχει ανάλογο προηγούμενο. Τα ξενοδοχεία δυσκολεύονται να καλύψουν θέσεις κυρίως στο κομμάτι της καθαριότητας και του σέρβις ενώ το ίδιο συμβαίνει και σε ταβέρνες και εστιατόρια.

Μάλιστα όπως επισημαίνουν αν δεν βρεθεί τρόπος να αντιμετωπιστεί η κατάσταση αυτή κάποιες επιχειρήσεις κινδυνεύουν να μην αναπτυχθούν σε όλο το εύρος αλλά μέχρι εκεί που μπορεί να καλυφθούν από τις ίδιες τις οικογένειες ή το υπάρχον προσωπικό.

Αυτό φυσικά σημαίνει απώλεια εσόδων.

Λείπουν και εργάτες γης

Πέρα από χέρια στον τουριστικό τομέα για μία ακόμη φορά υπάρχει πρόβλημα και με εργάτες γης.  Το θέμα αυτό αναδεικνύει με ερώτησή του ο ΣΥΡΙΖΑ την οποία υπογράφουν ο τομεάρχης Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης.

Όπως αναφέρεται ως αιτία για την φυγή των εργατών γης, όπως καταγγέλλουν δεκάδες αγροτικοί σύλλογοι της χώρας, είναι η τελευταία τροποποίηση του Ν 4915/2022 (άρθρα 94,95,96), όπου δικαίωμα εργασίας στην αγροτική παραγωγική διαδικασία έχουν μόνο οι περιπτώσεις εισδοχής πολιτών τρίτων χωρών, ως εποχικοί για 90 ημέρες ή για 9 μήνες με αναγκαστική αποχώρησή τους στη λήξη της προθεσμίας παραμονής τους. Αν οι εργάτες γης παραμένουν στην Ελλάδα για αυτό το μικρό χρονικό διάστημα και είναι αναγκασμένοι να φύγουν, χωρίς να γνωρίζουν αν θα επιστρέψουν την επόμενη χρονιά, τους δημιουργείται εργασιακή επισφάλεια και είναι φυσικό να προτιμούν άλλες χώρες όπου η νομοθεσία τους παρέχει τις απαραίτητες άδειες παραμονής και εργασίας, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Αντίθετα το μεγαλύτερο ποσοστό εργατών γης που βρίσκεται εδώ και χρόνια στη χώρα μας και έχει πλέον την απαραίτητη εξειδίκευση, βρίσκεται σε καθεστώς παρανομίας, εφ’ όσον δεν διαθέτει τα απαραίτητα έγγραφα αδειών παραμονής και εργασίας, με αποτέλεσμα να βρίσκεται διαρκώς υπό το καθεστώς απέλασης.

Την ίδια στιγμή, που γίνονται προσπάθειες για Έλληνες εργάτες, σε συνεργασία με τα κατά τόπους γραφεία του ΟΑΕΔ και δεν υπάρχει ανταπόκριση. Είναι δεκάδες τα Υπομνήματα που κατατίθενται από Αγροτικούς Συλλόγους όλης της χώρας, ώστε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα, που η ίδια η κυβέρνηση δημιούργησε. 

Λόγω του άμεσου κινδύνου να μείνουν ακαλλιέργητες μεγάλες εκτάσεις απαραίτητων και πρώτης ανάγκης αγροτικών προϊόντων (Ελαιοκομία-Κηπευτικά-Φρουτοπαραγωγή), ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία καλεί τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να απαντήσει σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί μαζί με τα συναρμόδια Υπουργεία, ώστε να τερματιστεί το κύμα φυγής των εργατών γης και να συνεχιστεί ομαλά η αγροτική παραγωγική διαδικασία στην χώρα μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ