Ξέμειναν από εργατικά χέρια στον κάμπο της Θεσπρωτίας

kestrini kampos

Με καταστροφή απειλούνται χιλιάδες στρέμματα με εσπεριδοειδή, κυρίως μανταρίνια στον κάμπο της Θεσπρωτίας καθώς δεν υπάρχουν τα εργατικά χέρια που χρειάζονται για την συγκομιδή.

Κάθε χρόνο στις καλλιέργειες απασχολούνταν εργάτες από την Αλβανία. Περίπου δύο χιλιάδες άνθρωποι που δούλευαν τέτοια εποχή στα χωράφια.

Με δεδομένο όμως ότι το Τελωνείο στο Μαυρομάτι παραμένει κλειστό η διέλευση είναι αδύνατη και οι δεκάδες παραγωγοί της Θεσπρωτίας βρίσκονται σε απόγνωση.

Το άμεσο άνοιγμα του Τελωνείου Μαυροματίου με παρουσία κλιμακίου του ΕΟΔΥ, ζητάνε, με κοινή τους επιστολή προς τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, οι τρεις Δήμαρχοι και ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης.

Αναλυτικά στην επιστολή τους αναφέρουν:

Με αφορμή την συνεχιζόμενη αναστολή λειτουργίας του Τελωνείου Μαυροματίου, σας αποστέλλουμε αυτή την επιστολή, προκειμένου να σας εκθέσουμε την τρέχουσα κατάσταση και να αιτηθούμε την άμεση επαναλειτουργία του μεθοριακού σταθμού.

Στον Νομό Θεσπρωτίας καλλιεργούνται μεγάλες εκτάσεις εσπεριδοειδών, των οποίων η παραγωγή και η συγκομιδή εξαρτάται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από εργατικό δυναμικό, προερχόμενο από την γειτονική μας χώρα, την Αλβανία και το οποίο κατ’ εκτίμηση ανέρχεται σε 2000 άτομα. Επιπλέον πολλές ντόπιες επιχειρήσεις έχουν αναπτύξει εξαγωγική δραστηριότητα με την γειτονική χώρα, η οποία, με το κλείσιμο του μεθοριακού σταθμού Μαυροματίου, αντιμετωπίζει μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.

Εν κατακλείδι, ως αιρετοί ενός ακριτικού Νομού, του οποίου η οικονομία εξαρτάται εν πολλοίς, από την ανεμπόδιστη επαγγελματική δραστηριότητα των ανωτέρω επαγγελματικών ομάδων, και δεδομένου του κινδύνου παράνομης εισόδου στην χώρα αλβανών υπηκόων μέσω αφύλακτων περασμάτων, χωρίς κανένα υγειονομικό έλεγχο, σας καλούμε να επανεξετάσετε άμεσα το ενδεχόμενο ανοίγματος του μεθοριακού σταθμού Μαυροματίου, με τα ίδια υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν και για το τελωνείο της Κακαβιάς.

Ευελπιστώντας ότι θα ανταποκριθείτε άμεσα στο καθόλα δίκαιο αίτημά μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ