Ξεκινά ο εμβολιασμός στις ευπαθείς ομάδες

emvoliastiko kentro

Το άνοιγμα της πλατφόρμας για τον εμβολιασμό ατόμων με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Σε αυτή την ομάδα περιλαμβάνονται άτομα με μεταμόσχευση οργάνων ή που βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση, άτομα με νεφρική ανεπάρκεια, κυστική ίνωση, καρκίνο υπό αγωγή, χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος, και άτομα σε ανοσοκαταστολή.

Όπως είπε θα ακολουθήσει το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα άτομα 70 με 75 ετών στις 26 Μαρτίου και αρχές Απριλίου το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα άτομα 65 με 69 ετών.

Σε ό,τι αφορά στο εμβόλιο της AstraZeneca, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου δήλωσε ότι σε μεγάλους αριθμούς εμβολιασμών μπορεί να εμφανιστούν σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες γι’ αυτό και παρακολουθούνται.

Ο ΕΜΑ και ο ΠΟΥ που έχουν όλα τα δεδομένα έχουν αποσυνδέσει την αιτιολογική σύνδεση του εμβολίου με τα θρομβοεμβολικά επεισόδια. Παρόλα αυτά η Επιτροπή διερευνά μία προς μία τις περιπτώσεις.

Όλα δείχνουν μέχρι στιγμής ότι ο αριθμός των εμβολιαζομένων που έχουν παρουσιάσει θρομβώβσεις δεν διαφέρει από εκείνον στο γενικό πληθυσμό και η εμφάνιση μπορεί να είναι χρονική σύμπτωση.

Η κυρία Θεοδωρίδου, αφού υπενθύμισε την ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής, τόνισε ότι κατόπιν όλων αυτών ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca συνεχίζεται «σταθερά και με εμπιστοσύνη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ