Ξεκινά η ρίψη εμβολίων αλεπούδων για τη λύσσα

alepou emvolia lyssa

Εντός της πρώτης εβδομάδας του Απριλίου 2022 προγραμματίζεται να ξεκινήσει ο εναέριος εμβολιασμός των κόκκινων αλεπούδων κατά του ιού της λύσσας, για την εαρινή εκστρατεία του 2022 και εντός της πρώτης εβδομάδας του Οκτωβρίου του 2022, για τη φθινοπωρινή εκστρατεία του 2022.

Οι περιοχές διενέργειας του προγράμματος εμβολιασμού των κόκκινων αλεπούδων για το 2022, καθώς και οι λεπτομέρειες εφαρμογής της ενεργητικής επιτήρησης (προγράμματος αξιολόγησης της αποτελεσματικότητάς του), καθορίζονται με απόφαση που δημοσιεύτηκε στη διαύγεια.

Το πρόγραμμα εμβολιασμών εφαρμόζεται δύο φορές το χρόνο, κάθε άνοιξη (εντός του διμήνου Απριλίου – Μαΐου) και φθινόπωρο (Οκτώβριος – Νοέμβριος).

Σκοπός του προγράμματος είναι: α) η προστασία της Δημόσιας Υγείας και της Υγείας των Ζώων από το νόσημα, β) η διασφάλιση της ανοσοποίησης της άγριας πανίδας, γ) η διασφάλιση της εκρίζωσης της λοίμωξης από τον ιό της λύσσας στα ζώα, σε όλη την επικράτεια, δ) η επιζωοτιολογική επιτήρηση και ο έλεγχος της λύσσας στους πληθυσμούς των ζώων της άγριας πανίδας (κόκκινες αλεπούδες), που αποτελούν τον ειδικό στοχευόμενο πληθυσμό, ως ζώα, που λειτουργούν ως δεξαμενή του ιού  στη χώρα, ε) η επιζωοτιολογική επιτήρηση και ο έλεγχος της λύσσας σε πληθυσμούς άλλων θηλαστικών ζώων, που ανήκουν στον γενικότερο στοχευόμενο πληθυσμό, στ) Η διατήρηση του καθεστώτος απαλλαγμένου από λύσσα στη χώρα.

Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου στην Ήπειρο οι περιοχές όπου θα διενεργηθούν εμβολιασμοί είναι τμήμα του Νομού Ιωαννίνων και οι Νομοί Πρέβεζας και Θεσπρωτίας.

Ο εμβολιασμός θα πραγματοποιηθεί με δολώματα φέροντα εμβόλιο κατά της λύσσας και η διασπορά τους θα γίνει με ρίψη από αέρος. Υπολογίζεται η διασπορά κατά μέσο όρο 20-25 δολωμάτων και, πάντως, όχι λιγότερο από 20, ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο επιφάνειας.

Να σημειωθεί ότι εμβολιασμός δεν εφαρμόζεται σε κατοικημένες αστικές και περιαστικές περιοχές, μεγάλα οδικά δίκτυα και λίμνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ