Ξεκινά η διανομή σχολικών γευμάτων

geumata sxolika

Το «πράσινο φως» για την εκκίνηση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων στις μονάδες της χώρας έδωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, τα ζεστά, σχολικά γεύματα θα δοθούν σε περισσότερα από 185.000 παιδιά, από 1.227 σχολεία της χώρας, δίχως καθυστερήσεις. Πρόκειται για την πρώτη φορά που οι μαθητές θα ενταχθούν στο πρόγραμμα των γευμάτων από τον πρώτο μήνα του σχολικού έτους.

Να σημειωθεί ότι κατά τις προηγούμενες σχολικές χρονιές, η διανομή των γευμάτων γινόταν αρχές Νοεμβρίου, περίπου δυο μήνες μετά το πρώτο κουδούνι.

Σχολικά γεύματα: Τι προβλέπει το πρόγραμμα του ΟΠΕΚΑ

Κύριος στόχος του Προγράμματος, που υλοποιείται από τον Ο.Π.Ε.Κ.Α., είναι η κάλυψη των διατροφικών αναγκών των πιο ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων καθώς η επιλογή των σχολικών μονάδων γίνεται με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια. Με τα σχολικά γεύματα ενισχύεται η αλληλεγγύη και η συντροφικότητα στη μαθητική κοινότητα, η εξοικείωση των μαθητών με τη μεσογειακή διατροφή και η ανάπτυξη της πρωτογενούς εγχώριας παραγωγής καθώς τα προϊόντα που επιλέγονται για την παραγωγή των γευμάτων είναι αποκλειστικά εγχώρια.

Τα σχολικά γεύματα παράγονται την ίδια ημέρα με τη διανομή, αποκλειόμενης της μεθόδου ψύξης ή προκατάψυξης. Η μεταφορά τους γίνεται σε ειδικά θερμικά κιβώτια, ώστε να διατηρείται η προβλεπόμενη θερμοκρασία και παραδίδονται στους μαθητές σε κλειστές ατομικές συσκευασίες. Η σίτιση των μαθητών πραγματοποιείται εντός της σχολικής μονάδας, μετά τη λήξη της διδασκαλίας των μαθημάτων. Η παρασκευή των σχολικών γευμάτων πραγματοποιείται σε πιστοποιημένες μονάδες με κωδικό αριθμό έγκρισης (ΙΜΡ) από τον Ε.Φ.Ε.Τ. και ακολουθώντας όλες τις προβλεπόμενες υγειονομικές διατάξεις για την προστασία από τον κορωνοϊό.

Για τη διασφάλιση της τήρησης των γενικών απαιτήσεων υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων διενεργούνται τακτικοί έλεγχοι στις εγκαταστάσεις των μονάδων παραγωγής από τις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας των κατά τόπους Περιφερειών και από τον Ε.Φ.Ε.Τ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ