Ξεχειλίζει η οργή για τον χείμαρρο αποβλήτων- Νέοι έλεγχοι στο Κομπότι Άρτας

KOMPOTI4Έναν χείμαρρο από μαύρα απόβλητα κατέγραψαν στο Κομπότι Άρτας και οι υπηρεσίες του Δήμου Νικολάου Σκουφά, οι οποίες προχώρησαν σε ελέγχους, με αφορμή τα δημοσιεύματα του Epiruspost.gr.

Η αρχή βέβαια, για να σπάσει ο νόμος της σιωπής που φαίνεται ότι κυριαρχούσε για χρόνια, έγινε με την άμεση και έγκαιρη κινητοποίηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Η εντολή που έδωσε ο Γενικός Γραμματέας στις αρμόδιες υπηρεσίες ήταν να σαφής. Να γίνει σχολαστικός έλεγχος και να υπάρξουν αποτελέσματα το ταχύτερο δυνατό.

Τα δείγματα που ελήφθησαν εστάλησαν ήδη για αναλύσεις και αναμένεται από κει να υπάρξουν σαφή στοιχεία για την πηγή της ρύπανσης.

Βέβαια στην ευρύτερη περιοχή η μόνη επιχείρηση που λειτουργεί είναι μία από τις μεγαλύτερες μονάδες επεξεργασίας και τυποποίησης ελιάς, η οποία απορροφά σχεδόν το σύνολο της τοπικής παραγωγής.

Οι υπηρεσίες του Δήμου Νικολάου Σκουφά, προχώρησαν κι αυτές με την σειρά τους σε αυτοψία, κι απομένει πλέον να γίνει έλεγχος από τις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, οι οποίες από τη νομοθεσία έχουν το πιο ευρύ φάσμα αρμοδιοτήτων.

Εντύπωση βέβαια προκαλεί το γεγονός γιατί οι υπηρεσίες αυτές δεν έχουν κινητοποιηθεί ακόμη. Να σημειωθεί δε ότι είναι οι ίδιες που έχουν εκδώσει τις αδειοδοτήσεις της μονάδας, ως εκ τούτου όφειλαν να ελέγξουν αν πληρούνται και σε ποιο βαθμό, οι όροι που έχουν τεθεί.

«Με τις υπηρεσίες του Δήμου επισκεφθήκαμε την περιοχή και πράγματι εντοπίσαμε λύματα στον χείμαρρο. Θα επιληφθούμε, αναμένοντας και τα αποτελέσματα των ελέγχων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Κάποιοι ασυνείδητοι μολύνουν όχι μόνο πετώντας αντικείμενα. Όσοι λειτουργούν επιχειρήσεις οφείλουν να είναι πιο σωστοί, να εφαρμόζουν τους νόμους κι όσα προβλέπουν οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις», ανέφερε σε δηλώσεις που έκανε ο Δήμαρχος Νικολάου Σκουφά Στάθης Γιαννούλης στον τηλεοπτικό σταθμό ARTtv.

Ο χείμαρρος που καταλήγει στον Αμβρακικό μοιάζει στην κυριολεξία με ένα ποτάμι από μαύρα απόβλητα, με έντονη δυσοσμία.

Οι κάτοικοι μιλούν για ένα τεράστιο οικολογικό έγκλημα, καθώς όλα τα απόβλητα καταλήγουν σε σημεία που αναπτύσσονται ιχθυοκαλλιέργειες.

«Όντως ο χείμαρρος είναι γεμάτος απόβλητα…. Υπάρχουν οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας οι οποίες πρέπει να ελέγξουν… Την πηγή πρέπει να την εντοπίσουν οι υπηρεσίες. Στην περιοχή υπάρχει μόνο η συγκεκριμένη επιχείρηση… Δεν υπάρχουν άλλες μονάδες…», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Γιαννούλης.

Πέραν όλων αυτών, τώρα αποκαλύπτεται τώρα ότι εκτός του χώρου της μονάδας λειτουργεί μία μεγάλη δεξαμενή στην οποία συγκεντρώνονται απόβλητα. Η δεξαμενή αυτή, που προυπήρχε και χρησιμοποιούνταν από τα χρόνια που οι εγκαταστάσεις ανήκαν στον τοπικό συνεταιρισμό.

Η δεξαμενή, σύμφωνα με τις δηλώσεις του δημάρχου, παρουσιάζει διαρροές. «Αν την έχει χρησιμοποιήσει η συγκεκριμένη εταιρία, τότε οφείλει να την αδειάσει και ο Δήμος αναλαμβάνει να την γκρεμίσει και να κάνει την αποκατάσταση, αφού επιβάλλει τα ανάλογα πρόστιμα», τόνισε ο κ. Γιαννούλης.

Βέβαια όλοι είχαν την εντύπωση πως η συγκεκριμένη δεξαμενή είναι άδεια, με την διαφορά ότι κατά την αυτοψία των υπηρεσιών διαπιστώθηκε ότι είναι γεμάτη απόβλητα.

Όσα λοιπόν αποκαλύπτονται μέρα με την μέρα, εκθέτουν πρώτα και κύρια τις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας. Κι αυτό για δύο βασικούς λόγους:

– Ο πρώτος είναι γιατί δεν τηρούνται οι όροι της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

– Ο δεύτερος είναι ότι πριν μερικούς μήνες, ύστερα από ελέγχους που είχε κάνει στα ελαιοτριβεία και τις υπόλοιπες μονάδες, διαβεβαίωνε ότι παντού πληρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι.

Απομένει να δούμε τι θα πούνε αυτή τη φορά κι αφού πρώτα κάνουν τους ελέγχους που απαιτούνται έστω και με καθυστέρηση….

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ