«Χαράτσι» 15% στις μεταβιβάσεις ακινήτων

AKINHTAΝα πληρώσουν χαράτσι το 15% πριν καλά-καλά εισπράξουν τα λεφτά για το ακίνητο που πούλησαν, καλούνται πλέον οι ιδιοκτήτες που κατάφεραν να βρουν αγοραστή για να το μεταβιβάσουν.

Η εγκύκλιος που ενεργοποιεί τον Φόρο Υπεραξίας που επιβάλλεται σε όσα ακίνητα μεταβιβάζονται από 1.1.2014 και εφεξής υπεγράφη από τον Γενικό Γραμματέα Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη, αλλά στην πράξη ανακύπτουν πολλά προβλήματα που δεν έχουν επιλυθεί.

 

Σύμφωνα με τον νόμο που ψηφίστηκε το 2013 από τη Βουλή πάντως, το κράτος αναθέτει στους συμβολαιογράφους (που είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και όχι υπάλληλοι της εφορίας) το καθήκον να καταλογίζουν και να παρακρατούν τον φόρο από το κέρδος του πωλητή, αλλά και να τον αποδίδουν οι ίδιοι μέσα σε 2 μήνες στο δημόσιο ταμείο.

Ειδικά για το 2014 όμως η δήλωση υποβάλλεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. όπου υπάγεται το ακίνητο, σε δύο αντίτυπα. Το πρώτο παραμένει στη Δ.Ο.Υ. και το άλλο επιστρέφεται θεωρημένο, με σχετική επισημείωση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας βεβαίωσης του φόρου.

Αυτό αποτελεί την απόδειξη υποβολής της δήλωσης. Η ίδια δήλωση υποβάλλεται και όταν δεν προκύπτει υπεραξία (μηδενική) ή όταν ο προσδιορισμός της υπεραξίας καταλήγει σε αρνητικό ποσό.

Αυτά ισχύουν σε θεωρητικό επίπεδο όμως, αφού δεν έχουν ακόμα εκδοθεί συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς υπολογίζεται η υπεραξία που έχει ο πωλητής από το ακίνητο για περιπτώσεις νεόδμητων από αντιπαροχή ή πολύ παλαιών ακινήτων.

Και όσον αφορά στους φόρους που πληρώνουν οι αγοραστές ακινήτων, πηγές του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνιζαν ότι δεν εξετάζεται θέμα μείωσης του ΦΠΑ στα νεόδμητα από 23% σε 13%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ