Τι θα χάσετε εάν αγοράσετε υπολογιστή πριν τα Windows 8

IPANTΗ Microsoft μας δίνει έναν λόγο να επισπεύσουμε την αγορά νέου υπολογιστή, παρά το γεγονός ότι η νέα έκδοση του λειτουργικού της συστήματος αργεί ακόμα. Εάν αγοράσετε τώρα νέο μηχάνημα με Windows 7 δεν θα χρειαστεί να αγοράσετε αύριο την αναβάθμιση στα Windows 8 αντί δύο τουλάχιστον εκατοντάδων ευρώ. Μπορείτε να τα παραγγείλετε από τώρα και να πληρώσετε μόνο €15 όταν κυκλοφορήσουν και μάλιστα να πάρετε την επαγγελματική έκδοση ακόμα κι αν αγοράσατε την οικιακή.

Είναι όμως αρκετά ηχηρές οι φωνές των ειδικών στο Διαδίκτυο που λένε ότι καλό θα ήταν να περιμένουμε λίγο. Μαζί με τα Windows 8 θα είναι έτοιμα και νέα συστήματα που θα αξιοποιούν νέες δυνατότητες του λειτουργικού και κυρίως, αυτές που έχουν να κάνουν με τον έλεγχό τους με την αφή.

Ποιές είναι οι ελάχιστες απαιτήσεις των Windows 8;

Η Microsoft λέει πως για να είναι εφικτή η αναβάθμιση ενός υπολογιστή στα Windows 8, θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις ελάχιστες απαιτήσεις και να έχει περάσει με επιτυχία τους απαραίτητους ελέγχους συμβατότητας (παραπέμπει για λεπτομέρειες στο windows.com). Προφανώς, θα πρέπει να τις λάβετε υπόψη σας πριν επιλέξετε τώρα σύστημα. Κάτι όμως θα τους λείπει.

Εν ολίγοις, οι ελάχιστες απαιτήσεις δεν μοιάζουν υπερβολικές σήμερα. Χρειαζόμαστε ένα μηχάνημα με επεξεργαστή χρονισμένο στο 1GHz, με μνήμη RAM 1GB ή 2GΒ για την έκδοση 32 bit ή 64 bit αντίστοιχα, χώρο 16GB ή 20GB αντίστοιχα, τσιπ γραφικών με υποστήριξη του Microsoft DirectX 9. Για να τα χειριστούμε με την αφή, προφανώς μιλάμε για tablet ή έχουμε οθόνη αφής και εδώ η ελάχιστη απαίτηση είναι η υποστήριξη πολλαπλής αφής (multi-touch). Για την πρόσβαση στο κατάστημα εφαρμογών που εγκαινιάζεται στα Windows 8, το Windows Store, απαιτείται ενεργή σύνδεση στο Διαδίκτυο όχι μόνο για την λήψη αλλά, ανάλογα με το app, και για την εκτέλεση σε οθόνη με υποστηριζόμενη ανάλυση 1024×768 pixel. Εάν πάλι θέλουμε να έχουμε δύο app ή ένα app και το Windows desktop στην ίδια οθόνη, η υποστηριζόμενη ανάλυση πρέπει να είναι μεγαλύτερη, δηλαδή 1366 x 768 pixel (η λειτουργία αυτή ονομάζεται Snap και μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για αυτήν στο WinSuperSite).

Όπως γνωρίζουν όσοι έχουν περάσει από την μια έκδοση των Windows στην άλλη, είναι συνηθισμένο να αναζητάς νέους drivers κάθε φορά που αναβαθμίζεις. Η Microsoft δίνει μια λίστα διευθύνσεων γνωστών κατασκευαστών, προς το παρόν όμως εκεί δεν θα βρείτε πολλά. Όσο πλησιάζουμε στην 26η Οκτωβρίου 2012, την επίσημη ημερομηνία κυκλοφορίας των Windows 8, οι σελίδες των κατασκευαστών είναι βέβαιο ότι θα εμπλουτιστούν με υλικό για κατέβασμα.

Πώς μπορώ να αντιληφθώ εάν ο υπολογιστής μου έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί Windows 8;

Η Microsoft ήδη από τις πρώιμες εκδόσεις των Windows 8 έχει διαθέσει ένα εργαλείο για αυτή τη δουλειά (όπως άλλωστε και στο παρελθόν). Ονομάζεται Windows Upgrade Assistant και μπορείτε να επιλέξετε να κάνετε εγκατάσταση της αναβάθμισης στα Windows 8 με την χρήση του ή χωρίς. Εάν το προτιμήσετε, θα αναλάβει να ελέγξει την συμβατότητα όχι μόνο του υλικού αλλά και του λογισμικού του συστήματός σας και θα σας παρουσιάσει μια έκθεση, την οποία η Microsoft υπόσχεται λεπτομερή.

Όπως γράφει χαρακτηριστικά, όταν τρέχει ο Windows Upgrade Assistant γίνεται σάρωση του υπολογιστή για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει συμβατότητα με τα Windows 8. Ελέγχονται οι εγκαταστημένες εφαρμογές και συσκευές του υπολογιστή και παρέχεται πληροφόρηση ή ενημέρωση για ενέργειες στις οποίες μπορεί να χρειαστεί να προβείτε.

Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με λογισμικό το οποίο χρειάζεται ενημερώσεις για να λειτουργεί σωστά στα Windows 8, συσκευές για τις οποίες ενδέχεται να χρειάζονται ενημερωμένα προγράμματα οδήγησης, ή λογισμικό και συσκευές που ενδέχεται να μη λειτουργούν μετά την αναβάθμιση.

Εάν σκέφτεστε να αγοράσετε μηχάνημα, τρέξτε από τώρα τον Windows Upgrade Assistant για να δείτε τι δεν θα δουλεύει (που μπορεί να αποδειχτεί καθοριστικό για την απόφασή σας να αναβαθμίσετε ή να αγοράσετε μηχάνημα) ή ποιες εφαρμογές δεν θα τρέχουν.

Οι υπολογιστές με λειτουργία οθόνης αφής που διαθέτουν Windows 7, είναι συμβατοί με τα Windows 8;

Αφού έχουμε μάθει καλά το μάθημά μας, δηλαδή ότι «τα Windows 8 λειτουργούν το ίδιο καλά με την αφή όσο με πληκτρολόγιο και ποντίκι», δεν λέμε όχι στην νέα αυτή εμπειρία χειρισμού (ειδικά εάν δεν αυξάνει πολύ το κόστος). Είπαμε, οι ελάχιστες απαιτήσεις είναι η υποστήριξη της πολλαπλής αφής.

Η Microsoft έχει απαντήσει στο ερώτημα. Λέει ότι αν και οι υπολογιστές με Windows 7 που έχουν οθόνη αφής δεν είναι ειδικά σχεδιασμένοι για τα Windows 8, συμμορφώνονται με την πιστοποίηση των Windows 7, και ως εκ τούτου, θα αποκρίνονται στην αφή τουλάχιστον εξίσου καλά με εκείνη στα Windows 7.

Όμως, σημειώνει ότι η τεχνολογία αφής των Windows 8 απαιτεί υψηλότερο βαθμό απόκρισης και ακρίβειας. Οι υπολογιστές αφής πιστοποιημένοι για Windows 8 θα προσφέρουν πολύ καλύτερη αίσθηση πληκτρολόγησης στην οθόνη και χρήσης ορισμένων στοιχείων ελέγχου, απ’ ότι σε υπολογιστές πιστοποιημένους για Windows 7.

Οι οθόνες αφής, για παράδειγμα, που υποστηρίζουν λιγότερα από πέντε σημεία ταυτόχρονης αφής, δεν μπορούν να λειτουργήσουν κάποια από τα χαρακτηριστικά και τις εφαρμογές των Windows 8.

Δεν διευκρινίζεται ποια είναι αυτά τα χαρακτηριστικά στο σημείο αυτό και έτσι κάπου εδώ αρχίζει το Google search (ή το Bing search, αν προτιμάτε).

Τι χάνουμε λοιπόν αν αγοράσουμε υπολογιστή πριν την διάθεση των Windows 8;

Είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι την 26η Οκτωβρίου 2012 όλα τα μαγαζιά θα γεμίσουν με μηχανήματα Windows 8. Το ερώτημα είναι ποια από αυτά θα τα καταφέρνουν καλύτερα, δηλαδή ποια θα μπορούν να κάνουν όλα όσα υποστηρίζουν τα νέα Windows. Εκτός από τα προφανή πλεονεκτήματα που θα έχει ένας δίσκος SSD π.χ. στην επιτάχυνση της διαδικασίας εκκίνησης (boot), η περισσότερη μνήμη RAM και άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά, αυτό που πραγματικά αλλάζει είναι η χρήση των Windows με την αφή.

Ποιος παίζει τα Windows στα δάχτυλα;

Οι φωνές που σας λέγαμε, μιλάνε κυρίως για τα νέα laptop, αν και μια από τις βασικές προϋποθέσεις που έχει θέσει η Microsoft για την πιστοποίηση υπολογιστών με οθόνη αφής είναι όλα τα pixel τους να είναι ευαίσθητα στην αφή.

Στα φορητά, με την έλευση των Windows 8, θα δούμε λάπτοπ στα οποία η οθόνη θα περιστρέφεται ή, θα έχει δύο όψεις, ώστε να χρησιμοποιείται με κλειστό «καπάκι», θα μοιάζει να δουλεύεις σε tablet, δηλαδή ο χειρισμός του θα γίνεται με την αφή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ