Βροχή αποζημιώσεων για τις απώλειες στα διόδια!

gefira antiriou

Βροχή πέφτουν οι αποζημιώσεις από το ελληνικό δημόσιο στους παραχωρησιούχους, οι οποίοι έχουν αναλάβει τη λειτουργία των βασικών αυτοκινητοδρόμων της χώρας για τις οικονομικές απώλειες των εσόδων από τα διόδια. Πρόκειται για απώλειες που είχαν κατά το διάστημα των απαγορευτικών μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας.

Με τρεις νέες αποφάσεις του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών εγκρίνονται νέα ποσά αποζημίωσης συνολικού ύψους άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειτα για τα ποσά που θα λάβουν οι εταιρίες διαχείρισης της Ολυμπίας Οδού, της Γέφυρας Α.Ε. και του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου για τις απώλειες εσόδων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Υπενθυμίζεται ότι για τις απώλειες από τους περιορισμούς στην κυκλοφορία του 2020 είχαν εγκριθεί αποζημιώσεις ύψους περίπου 40 εκ. ευρώ για το α΄ εξάμηνο στους διαχειριστές πέντε αυτοκινητοδρόμων, ενώ περίπου 24 εκ. ευρώ είχαν πληρωθεί σε τρεις εταιρίες διαχείρισης για το β΄ εξάμηνο του 2020.

Με τις τρεις τελευταίες αποφάσεις εγκρίνονται αποζημιώσεις σε τρεις εταιρίες για το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως και τις 30 Ιουνίου 2021, δεδομένου ότι το δεύτερο lockdown διήρκησε έως τον Μάιο της περασμένης χρονιάς.

Συγκεκριμένα από το υπουργείο Υποδομών εγκρίθηκαν:

-17.800.000 ευρώ για την καταβολή στον παραχωρησιούχο «ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.».

-6.560.000 ευρώ στον Παραχωρησιούχο «ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε.»

-6.020.000 ευρώ στον Παραχωρησιούχο «ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε.».

Η δυνατότητα αξίωσης αποζημίωσης από τους παραχωρησιούχους προβλέπεται στις συμβάσεις παραχώρησης των αυτοκινητοδρόμων ώστε να υπάρχει κάλυψη των διαφυγόντων εσόδων σε περιπτώσεις που υφίσταται «ανωτέρα βία» ή περιορισμός της κυκλοφορίας, για τον οποίο δεν ευθύνεται ο παραχωρησιούχος, αλλά η ευθύνη βαρύνει το Ελληνικό Δημόσιο. Πρακτικά το Δημόσιο αποζημιώνει τον Παραχωρησιούχο με ποσό ίσο με τη διαφορά μεταξύ των εσόδων ή των δαπανών που πραγματοποιήθηκαν στο εξάμηνο που έλαβε χώρα το γεγονός ανωτέρας βίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ