Βροχερά Χριστούγεννα, χειμωνιάτικο σκηνικό έως την Πρωτοχρονιά

kentro ioannina vroxi

Ο καιρός ετοιμάζει «βροχερά» Χριστούγεννα για τη χώρα, με έντονες βροχές, σποραδικές καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά, όπως προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι. Η αλλαγή του καιρού ξεκινά από την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου, φέρνοντας σταδιακά άστατες συνθήκες σε όλη την επικράτεια, ενώ οι επόμενες ημέρες θα σημειώσουν σημαντική μεταβλητότητα με εναλλαγές υγρών και ξηρών φαινομένων.

Μετεωρολόγοι όπως οι Θοδωρής Κολυδάς, Γιώργος Τσατραφύλλιας και Κλέαρχος Μαρουσάκης επισημαίνουν ότι η αστάθεια θα κορυφωθεί ανήμερα των Χριστουγέννων και θα συνεχιστεί έως την Πρωτοχρονιά, με δύο διακριτές φάσεις καιρικών διαταραχών, που θα επηρεάσουν τόσο τις πεδινές όσο και τις ορεινές περιοχές.

Οι πολίτες προειδοποιούνται να ακολουθήσουν οδηγίες ασφαλείας, ιδιαίτερα σε ορεινές και παραθαλάσσιες περιοχές όπου οι καταιγίδες και τα χιόνια ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα στην κυκλοφορία.

Η πρώτη φάση: Φθινοπωρινός καιρός (μέχρι 28 Δεκεμβρίου)

Από την Κυριακή και έως τις 28 Δεκεμβρίου, η χώρα θα επηρεάζεται από φθινοπωρινές συνθήκες με τοπικές και κατά τόπους ισχυρές βροχές, σποραδικές καταιγίδες, ενώ στα ορεινά αναμένονται χιονοπτώσεις. Οι νοτιάδες θα ενισχύονται στα πελάγη, ενώ οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν σε κανονικά για την εποχή επίπεδα, χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές.

Συγκεκριμένα, για την Κυριακή 21/12, προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ, ενώ η ορατότητα θα είναι περιορισμένη κυρίως στα δυτικά και βόρεια. Η θερμοκρασία θα φτάσει στα βόρεια τους 12-14 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές τους 15-18 βαθμούς Κελσίου.

Τη Δευτέρα 22/12 αναμένονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές στα νησιά του Ιονίου, στην ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια και κατά τόπους στη Στερεά και την Πελοπόννησο, ενώ μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν σε Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Την Τρίτη 23/12, οι βροχές θα επεκταθούν στα δυτικά ηπειρωτικά και τα φαινόμενα θα επηρεάσουν και άλλα ηπειρωτικά, με σποραδικές καταιγίδες στο Ιόνιο και πιθανώς ισχυρές στα νησιά. Στα κεντρικά και βόρεια ορεινά αναμένονται ασθενείς χιονοπτώσεις.

Την Τετάρτη 24/12, παραμονή Χριστουγέννων, αναμένονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές, ενώ οι καταιγίδες θα επηρεάσουν κυρίως τα νησιά του Ιονίου και το βορειοανατολικό Αιγαίο. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια ηπειρωτικά ορεινά, με μικρή άνοδο της θερμοκρασίας στα ανατολικά και νότια.

Χριστούγεννα με βροχές και τοπικές καταιγίδες

Την Πέμπτη 25/12, ανήμερα των Χριστουγέννων, αναμένονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις σε όλη τη χώρα με τοπικές βροχές αρχικά στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Σταδιακά οι βροχές θα επεκταθούν και στις υπόλοιπες περιοχές, ενώ σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη βορειοδυτική Πελοπόννησο, τη δυτική και κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και τη βόρεια Εύβοια. Χιονοπτώσεις αναμένονται στα κεντρικά και βόρεια ορεινά, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί 4-6 στα δυτικά και τοπικά 7 στο Ιόνιο.

Η δεύτερη φάση: Χειμωνιάτικος καιρός (από 28 Δεκεμβρίου έως Πρωτοχρονιά)

Μετά τις 28 Δεκεμβρίου, η χώρα θα εισέλθει σε φάση χειμωνιάτικου καιρού με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο, ενισχυμένους βοριάδες και νοτιάδες, έντονες βροχές κοντά στη θάλασσα και χιονοπτώσεις ακόμα και σε χαμηλότερα υψόμετρα. Αυτή η φάση αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι τις πρώτες ημέρες του νέου έτους, επηρεάζοντας έντονα τη μετακίνηση και τις δραστηριότητες των πολιτών.

Οι ειδικοί συνιστούν ιδιαίτερη προσοχή στην οδήγηση, χρήση αλυσίδων στα χιονισμένα ορεινά, και αποφυγή των ταξιδιών σε περιοχές με έντονα φαινόμενα χωρίς προετοιμασία.