Βουργαρέλι.. Τίμησαν την επέτειο του βομβαρδισμού

bourgareli mn1

bourgareli mn1

Βουργαρέλι… Οι μνήμες από τον βομβαρδισμό του χωριού ζωντάνεψαν… Στον ίδιο τόπο, που έγραψε την δική του ιστορία κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων, τίμησε και φέτος με σειρά εκδηλώσεων την επέτειο. Παρούσες όλες οι αρχές της Άρτας .

Το Βουργαρέλι είχε επιλεγεί, λόγω της στρατηγικής του θέσης, ως χώρος δράσης των αντάρτικων ομάδων, τόσο του ΕΔΕΣ όσο και του ΕΑΜ.

Τον Απρίλιο του 1943, ο Ναπολέων Ζέρβας εγκατέστησε το αρχηγείο του, στο σπίτι του γιατρού Αναγνώστου. Το Βουργαρέλι έγινε η πρώτη πρωτεύουσα της ελεύθερης ορεινής Ελλάδας.

bourgareli mn2

Οι Γερμανοί προέβησαν σε αντίποινα και στις 5 Μαΐου 1943, βομβάρδισαν το χωριό. Τα γερμανικά αεροπλάνα έριξαν πάνω από 400 βόμβες.

Τα θύματα ήταν 13 νεκροί και 30 τραυματίες, οι περισσότεροι κάτοικοι του χωριού. Πολλά σπίτια καταστράφηκαν και πολλοί έμειναν άστεγοι.

Το κακό ολοκληρώθηκε, στις 3 Οκτωβρίου του 1943, όταν οι Γερμανοί, το έκαψαν μαζί και με τα γύρω χωριά. Τότε κάηκε και ο Ι. Ναός του Αγ. Νικολάου, ο οποίος ξαναχτίστηκε, σε σχέδιο του αρχιτέκτονα και Ακαδημαϊκού Αναστασίου Ορλάνδου.

Στο γερμανικό βομβαρδισμό, δύο βόμβες δεν εξερράγησαν. Σήμερα βρίσκονται στο μνημείο πεσόντων της πλατείας, για να διατηρείται η ιστορική μνήμη.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ