Βουλή: Μπαίνει «κόφτης» στις αιτήσεις για νέες ΑΠΕ

anemogenitries aioliko

Μια σειρά από σημαντικές διατάξεις για τον τομέα της ενέργειας περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αφορά στη διαχείριση αποβλήτων και κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μια σειρά από ρυθμίσεις που αφορούν τις ΑΠΕ, αρχής γενομένης από την πρόβλεψη ότι ο ΔΕΔΔΗΕ μπορεί να εντάσσει στη ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση του επενδύσεις για την αναβάθμιση των δικτύων που στοχεύουν στην αύξηση της απορρόφησης ΑΠΕ, μετά από σχετική έγκριση της ΡΑΕ.

 Όπως τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας στη συνέντευξη Τύπου κατά την παρουσίαση του νομοσχέδιου, η ρύθμιση αυτή γίνεται λόγω του κορεσμού των δικτύων, που υπάρχει αυτή τη στιγμή και η οποία προβληματίζει ενόψει της υποχρέωσης της χώρας έως το 2030, να υπερδιπλασιάσει τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό σύστημα από 30% που είναι σήμερα στο 67%.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη το «πάγωμα» της υποβολής στη ΡΑΕ νέων αιτήσεων για την υλοποίηση υβριδικών σταθμών ΑΠΕ σε νησιά που έχουν διασυνδεθεί ή που τελούν υπό διασύνδεση.

Επίσης, προβλέπει ότι απορρίπτονται εκκρεμείς αιτήσεις χορήγησης αδειών παραγωγής ή βεβαιώσεων ειδικών έργων, χωρίς να απαιτείται να έχει προηγηθεί εξέτασή τους. Μάλιστα, έως τις 31/12/2021 αναστέλλεται η υποβολή αιτήσεων, η χορήγηση αδειών παραγωγής, η περιβαλλοντική αδειοδότηση και η χορήγηση προσφορών σύνδεσης για την ανάπτυξη υβριδικών έργων.

 Όπως διευκρίνισε ο κ. Σκρέκας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, η πρόβλεψη αυτή γίνεται διότι το υπουργείο βρίσκεται στο τελικό στάδιο διαμόρφωσης ειδικού μηχανισμού στήριξης των έργων αποθήκευσης, ο οποίος στη συνέχεια θα κατατεθεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Δεν αδικείται κανένας, ούτε δίνεται προβάδισμα σε κανέναν. Θα ξεκινήσουμε από εκεί που σταματήσαμε, όταν εγκριθεί ο μηχανισμός από τη Κομισιόν» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας.

Με το νομοσχέδιο, ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση μικρών φωτοβολταϊκών σε κορεσμένες περιοχές του δικτύου και συγκεκριμένα δίνεται η δυνατότητα για εγκατάσταση 86 MW στη Πελοπόννησο, 46 MW στις Κυκλάδες, 140 MW στην Κρήτη και 40 MW στην Εύβοια.

Οι αιτήσεις για την υλοποίηση των συγκεκριμένων έργων θα αρχίσουν να υποβάλλονται από τον Σεπτέμβριο σε ειδική πλατφόρμα που θα δημιουργήσει ο ΔΕΔΔΗΕ. Σε μια προσπάθεια ελέγχου της υπερθέρμανσης της αγοράς των ΑΠΕ, το υπουργείο θεσμοθετεί την υποχρέωση έκδοσης εγγυητικής επιστολής ύψους 35.000 ευρώ/MW για όλα τα έργα ΑΠΕ άνω του 1 MW, προκειμένου να λάβουν βεβαίωση Παραγωγού.

Η υποχρέωση αυτή απορροφά το σύνολο των έργων σε όποια φάση και αν βρίσκονται εκτός αν έχουν ήδη καταθέσει εγγύηση, προκειμένου να αρχίσουν να λειτουργούν. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι εγγυήσεις αυτές δεν καταπίπτουν αλλά αποτελούν μια βεβαίωση του πραγματικού επενδυτικού ενδιαφέροντος και της οικονομικής δυνατότητας υλοποίησης των έργων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ