Βορίδης- Καλογιάννης, συζήτηση για την αυτοδιοίκηση

dimotikes ekloges

Συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Βορίδη είχε ο Σταύρος Καλογιάννης και συζήτησαν θέματα που αφορούν την Αυτοδιοίκηση, τον ρόλο και τις αρμοδιότητες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και τον νέο εκλογικό νόμο, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες.

Όπως είναι γνωστό η Κυβέρνηση, τηρώντας την προεκλογική δέσμευσή της, διαμορφώνει νέο εκλογικό σύστημα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές με βασικούς άξονες:

•             Την κατάργηση του υφιστάμενου συστήματος, που δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στους Δήμους και υποβάθμισε τη λειτουργία των Δημοτικών Συμβουλίων.

•             Την εκλογή από τον πρώτο γύρο του συνδυασμού που θα συγκεντρώνει ποσοστό της τάξεως του 42-43%.

•             Τη θέσπιση ελάχιστου εκλογικού ορίου εκπροσώπησης στα Συμβούλια.

•             Τη μείωση του αριθμού των εκλεγόμενων συμβούλων, με γνώμονα την καλύτερη λειτουργία των Συμβουλίων και τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας της Αυτοδιοίκησης.

Ο Σταύρος Καλογιάννης ανέφερε ότιείναι πολύ θετική η αλλαγή του εκλογικού συστήματος για την Αυτοδιοίκηση και συζήτησε με τον Υπουργό επί μέρους θέματα, όπως τις αρμοδιότητες των Συμβουλίων και των αρμόδιων Επιτροπών, το όριο εισόδου ενός συνδυασμού στα Συμβούλια και άλλα.

Ο Σταύρος Καλογιάννης ανέφερε επίσης στον Υπουργό ότι έχει φτάσει η ώρα να γίνουν οι αναγκαίες αλλαγές και σε όρια των Δήμων, ώστε να αντιμετωπιστούν σοβαρές δυσλειτουργίες που παρουσιάζονται από την εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης». Μία τέτοια κίνηση θα αποτελούσε τομή στην αυτοδιοίκηση.

Τέλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των Δήμων μέσω νέων προγραμμάτων και χρηματοδότησής τους για την ωρίμανση μεγάλων έργων στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου 2021 – 2027. Η ανάγκη αυτή γίνεται πιο επιτακτική, καθώς καθυστερεί η εκπόνηση Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου ανά Δήμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ