Βλέπει φως ο Πτηνοτροφικός Άρτας

PTHNOTROFIKOSMε συγκρατημένη αισιοδοξία αντιμετωπίζει ξανά το μέλλον ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας λίγους μήνες μετά την περιπέτεια της υπαγωγής στο Άρθρο 99, που έφερε την επιχείρηση στο χείλος του γκρεμού και τους παραγωγούς κι εργαζόμενους σε αυτή στα πρόθυρα του …νευρικού κλονισμού.

Η απόφαση για την τύχη της αίτησης αναμένεται να εκδοθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες και από τη διοίκηση εκτιμάται ότι θα είναι θετική.

Ωστόσο, το σημαντικό είναι ότι ο συνεταιρισμός έχει ήδη καταφέρει να αποπληρώσει ένα μεγάλο μέρος των οφειλών του και, το κυριότερο, να κρατήσει στο διάστημα που μεσολάβησε «ζωντανή» την παραγωγική του δραστηριότητα, η οποία, μάλιστα, επανέρχεται σταδιακά στα προηγούμενα επίπεδα.

«Δεν κάναμε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 για να μην πληρώσουμε τις οφειλές μας αλλά για να προστατέψουμε το συνεταιρισμό από τις πιέσεις που υπήρχαν τη δεδομένη στιγμή και τις απαιτήσεις άμεσης καταβολής των οφειλών που δεν υπήρχαν», υπογραμμίζει σε πρόσφατες δικές του δηλώσεις ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Λεωνίδας Τσιαντής.

Την ίδια στιγμή, προς εξομάλυνση βαίνει και η κατάσταση με τους εργαζόμενους. Το «άνοιγμα» των έξι μηνών εξακολουθεί να υφίσταται, τουλάχιστον όμως παραμένει σταθερό και, ύστερα από σχετική συμφωνία με το σωματείο εργαζομένων, σε μηνιαία βάση εξοφλούνται οφειλές προηγούμενου διαστήματος με τη διοίκηση να δεσμεύεται ότι μόλις κλείσουν τα υπόλοιπα «μέτωπα» θα βρεθεί τρόπος να καταβληθούν και τα υπόλοιπα.

Ο μεγάλος πονοκέφαλος, βέβαια, παραμένει το ύψους 23 εκατ. ευρώ χρέος προς την ΑΤΕbank από προηγούμενο δανεισμό. Συζητήσεις με τη διοίκηση της τράπεζας υπάρχουν, όχι όμως και τελική λύση και η διοίκηση του συνεταιρισμού προσβλέπει τώρα στην έκδοση της απόφασης για το άρθρο 99 ώστε να προωθηθεί στη συνέχεια ρύθμιση για σταδιακή εξόφληση των οφειλομένων.

Στο μεταξύ η παραγωγή κινείται στα επίπεδα του 1 εκατ. κοτόπουλων το μήνα ενώ το μερίδιο αγοράς, σύμφωνα με τον κ. Τσιαντή, έχει επανέλθει στα επίπεδα του 12% όπου βρισκόταν προηγουμένως (δεύτερο μεγαλύτερο στην αγορά μετά την Πίνδο), ενώ πραγματοποιούνται και ορισμένες εξαγωγές στα Βαλκάνια. Ο πρόεδρος του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας παραδέχεται ότι η τιμή του προϊόντος πιέζεται αυτό το διάστημα, τονίζει ωστόσο ότι «έχοντας μειώσει κι εμείς τα κοστολόγιά μας μπορούμε να ανταποκριθούμε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ