Βιολογικός Ιωαννίνων… Το μεγαλύτερο και πιο ταλαιπωρημένο έργο!

Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα της χώρας αλλά και από τα πιο ταλαιπωρημένα. Και ο χαρακτηρισμός αυτός, αποδόθηκε στο έργο επέκτασης και εκσυγχρονισμού του βιολογικού καθαρισμού των Ιωαννίνων από τους πλέον αρμόδιους. Τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής του ΥΜΕΠΕΡΑΑ –του χρηματοδοτικού προγράμματος που είναι ενταγμένο- και την Ειδική Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης που έχει την αρμοδιότητα του ΕΣΠΑ. Ένα έργο άλλωστε που εντάχθηκε το 2011 κι ακόμη δεν έφτασε στο σημείο της συμβασιοποίησης δεν μπορεί παρά να είναι «ταλαιπωρημένο»! Και όταν μάλιστα δεν υπάρχει και συγκεκριμένος χρονικός ορίζοντας!

Το τελευταίο δε προκύπτει από την απάντηση που έδωσε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και όταν ρωτήθηκε από την παράταξη «Γιάννενα Τώρα» ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας.

Ο δήμαρχος δεν έδωσε σαφές χρονοδιάγραμμα, επικαλούμενος τις νομικές δυνατότητες που έχουν οι εταιρίες που μετείχαν στο διαγωνισμό και τις προσφυγές, ενώ την πολυετή πλέον καθυστέρηση, την απέδωσε στο σύστημα «μελέτης- κατασκευής» με το οποίο δημοπρατήθηκε το έργο.

Συμπλήρωσε πως μετά την απόφαση της Επιτροπής Διαγωνισμού θα ακολουθήσει η κατακύρωσή της από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΙ και στην συνέχεια θα ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές.

«Είμαστε στην τελική ευθεία, αλλά οι εμπλεκόμενες εταιρίες έχουν πολλές νομικές δυνατότητες για να προσφεύγουν», είπε μεταξύ των άλλων ο Θωμάς Μπέγκας.

Το έργο, έχει  χρηματοδότηση 32 εκατομμυρίων ευρώ. «Είναι το μεγαλύτερο έργο στην Ελλάδα στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων» είπε η Ειδική Γραμματέας Ευγενία Φωτονιάτα και συμπλήρωσε με νόημα «η ευθύνη για την υλοποίηση του ταλαιπωρημένου έργου που θα προστατεύσει την λίμνη, ανήκει στον Δήμο και την ΔΕΥΑΙ».

Σαφής και η αναφορά που έγινε από τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής κατά την διάρκεια της εκδήλωσης στα Γιάννινα. «Το έργο του βιολογικού έχει ταλαιπωρηθεί πολλά χρόνια. Ευελπιστούμε να ολοκληρωθεί εντός της προγραμματικής περιόδου».

Είναι ολοφάνερο λοιπόν ότι ο χρόνος που περνά κάνει τις ευθύνες του Δήμου μεγαλύτερες, καθώς αυτή ίσως να είναι η τελευταία φορά που υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης ενός τέτοιου έργου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ