Βιολογικοί και ταμείο αναπλάσεων για Άρτα, Πρέβεζα και Ηγουμενίτσα

preveza iliov

preveza iliov

Τα αποχετευτικά δίκτυα, οι βιολογικοί καθαρισμοί αλλά κι ένα μικρό ταμείο που δημιουργείται για την χρηματοδότηση έργων ανάπλασης, αποτελεί το αντιστάθμισμα για τους Δήμους Άρτας, Πρέβεζας και Ηγουμενίτσας έναντι του Σχεδίου Βιώσιμης Ανάπτυξης που αφορά αποκλειστικά στο Δήμο Ιωαννιτών.

Αυτό τόνισε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου με αφορμή το αίτημα που κατέθεσαν οι τρεις Δήμοι και αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στην Επιτροπή Παρακολούθησης του ΠΕΠ Ηπείρου.

Τα Σχέδια Βιώσιμης Ανάπτυξης αφορούν σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 70 χιλιάδων κατοίκων. Η Περιφέρεια ακολουθώντας τις αρχές της ισονομίας και της ισόρροπης ανάπτυξης μερίμνησε να χρηματοδοτήσει σημαντικά έργα στις τρεις πρωτεύουσες της Ηπείρου.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε εκτενώς στα έργα αποχέτευσης και βιολογικών καθαρισμών στα παράλια της Ηπείρου. «Έχουμε δημοπρατήσεις ύψους 150 εκ. ευρώ. Κοιτάξαμε μέσα από το πρόγραμμα να ισοσκελίσουμε προς όλα τα αστικά κέντρα. Μόνο το έργο Πέρδικα- Πλαταριά – Σύβοτα που αφορά το Δήμο Ηγουμενίτσας είναι προϋπολογισμού 30 εκ. ευρώ.

Στο Δήμο Ιωαννιτών που θα υλοποιήσει το Σχέδιο Β.Α.Α., ως πόλη άνω των 70.000 κατοίκων, για το οποίο συμφώνησαν άπαντες στη διάρκεια της διαβούλευσης που είχε γίνει, δεν δόθηκε η δυνατότητα ένταξης έργων για αποχέτευση- βιολογικό καθαρισμό στο τοπικό πρόγραμμα όπως ζητούσαν, παραπέμποντάς τους στο ΕΠΠΕΡΑΑ, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε όλα τα έργα που αφορούν τον Αμβρακικό κόλπο και τα παράλια Πρέβεζας και Ηγουμενίτσας.

Είναι ένα μεγάλο έργο, γιατί aν τα παράλια είναι απαλλαγμένα από λύματα, αυτό βοηθάει και τον τουρισμό», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης, συμπληρώνοντας ότι η μόνη εκκρεμότητα που υπάρχει για αποχέτευση στα παράλια της Ηπείρου, είναι στην περιοχή Καναλακίου του Δήμου Πάργας που προχωράνε οι μελέτες, αφού συμφώνησαν όλοι για το ποιος θα είναι ο αποδέκτης.

Ο Περιφερειάρχης σε άλλο σημείο, ανέφερε ότι για τους τρεις δήμους- πρωτεύουσες των Π.Ε., (εκτός Δήμου Ιωαννιτών) και παρά το γεγονός ότι είχαν ισοσκελιστεί τα έργα, έχει προβλεφθεί ένα μικρό ταμείο για μικρές αστικές αναπλάσεις, ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό του για καθυστερήσεις που διαπιστώνονται σε δράσεις του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ