ΒΙΚΗ.. Μπρος τμηματική πώληση, πίσω πιστωτές…

Δεν συζητήθηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Άρτας η αίτηση πτώχευσης που έχει καταθέσει η αλλαντοβιομηχανία ΒΙΚΗ, καθώς η ίδια παραιτήθηκε του δικογράφου. Οι λόγοι παραίτησης δεν είναι γνωστοί. Ωστόσο κάποιοι μιλούν για κίνηση τακτικής, για μια προσπάθεια δηλαδή η εταιρία να κερδίσει χρόνο και άλλοι τονίζουν ότι η αίτηση δεν ήταν επαρκής. Υπό τις παρούσες συνθήκες ο τεμαχισμός της ΒΙΚΗ και η πώληση των διάφορων περιουσιακών της στοιχείων σε ενδιαφερόμενους επενδυτές μοιάζει ως το πιθανότερο σενάριο.

Την Δευτέρα, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η «Καθημερινή», έχει προγραμματισθεί συνάντηση των βασικών πιστωτών της ΒΙΚΗ, δηλαδή της Τράπεζας Πειραιώς και της PQH (εκκαθαρίστρια των κόκκινων δανείων της Αγροτικής Τράπεζας), με ενδιαφερόμενους επενδυτές μεταξύ αυτών και τον Δημήτρη Βιντζηλαίο (της Impala Invest). Ο ίδιος, μιλώντας στην «Κ», απέδωσε τη μη επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων της ΒΙΚΗ με τους πιστωτές της, δηλαδή τη μη επίτευξη συμφωνίας εξυγίανσης, στην αύξηση των υποχρεώσεων της αλλαντοβιομηχανίας με το πέρασμα του χρόνου.

Η εξίσωση που παραμένει άλυτη είναι η ακόλουθη: Οι υποχρεώσεις προς τις τράπεζες δεν έχουν αυξηθεί, όμως δεν ισχύει το ίδιο, βεβαίως, για τις οφειλές προς εφορία, ασφαλιστικούς οργανισμούς και εν γένει προς το Δημόσιο. Το δεδομένο αυτό δημιουργούσε την ανάγκη για πρόσθετο «κούρεμα» των χρεών προς τις τράπεζες, καθώς δεν μπορεί να γίνει διαγραφή οφειλών προς το Δημόσιο. Επίσης, ήταν δύσκολο να επιβληθεί μεγαλύτερο από το ήδη σημαντικό «κούρεμα» που προβλεπόταν από το προσχέδιο εξυγίανσης στις οφειλές της αλλαντοβιομηχανίας προς τους προμηθευτές της. Η μη συναίνεση των τραπεζών σε μεγαλύτερη διαγραφή χρεών από αυτή που είχαν υπολογίσει αρχικά, φαίνεται ότι οδήγησε σε «ναυάγιο» τις διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην αίτηση πτώχευσης και δήλωσης παύσης πληρωμών της εταιρείας, οι υποχρεώσεις της προς το Δημόσιο ανέρχονται σε περίπου 4,53 εκατ. ευρώ και προς προμηθευτές και διάφορους πιστωτές σε 8,21 εκατ. ευρώ.

Κυριότερο περιουσιακό στοιχείο της ΒΙΚΗ είναι το εργοστάσιο αλλαντικών στη Νέα Κερασούντα Πρέβεζας, συνολικής επιφάνειας 11.633 τ.μ., σε οικόπεδο συνολικής έκτασης 43.093 τ.μ. Στο ακίνητο αυτό έχουν εγγραφεί υποθήκες και προσημειώσεις υπέρ της Αγροτικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς, ύψους 29,72 εκατ. ευρώ.

Επίσης, η εταιρεία διαθέτει αγροτεμάχιο συνολικής έκτασης 61.665 τ.μ. στην Πρέβεζα, το οποίο περιλαμβάνει συγκρότημα κτιρίων και χοιροστάσιο. Στο εν λόγω ακίνητο έχουν εγγραφεί υποθήκες υπέρ της Αγροτικής Τράπεζας, ύψους 23,58 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, η εταιρεία διαθέτει επτά ακίνητα, καθώς επίσης και πάγιο εξοπλισμό (μηχανήματα, μεταφορικά μέσα κ.ά.), ενώ αυτή τη στιγμή έχει στις εγκαταστάσεις της εμπορεύματα και πρώτες ύλες αξίας 773.372 ευρώ.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ