Βελλά: “Πένθος” για την Ακαδημία, επίπληξη στον Μητροπολίτη από την Σύνοδο

antamoma vella

Με μαύρες μάσκες ως ένδειξη πένθους για το κλείσιμο της Ακαδημίας έγινε το ετήσιο αντάμωμα των Βελλαιτών, σε μία χρονιά που σημαδεύτηκε από τις αλλαγές που έφερε ο νέος νόμος του Υπουργείου Παιδείας.

Αποτέλεσμα των αλλαγών αυτών είναι η λειτουργία της Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς για τελευταία χρονιά.

Όταν έγιναν γνωστές οι προθέσεις αλλά και οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου υπήρξε η έντονη αντίδραση του Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμου. Αντίδραση που είχε καταγραφεί σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Περιφερειάρχη και τους Δημάρχους Ιωαννίνων και Πωγωνίου.

EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • antamoma vella1

Στο αντάμωμα των Βελλαιτών και κατά την διάρκεια των δηλώσεων που έκανε ο Μητροπολίτης Μάξιμος ανέφερε ότι η Σύνοδος τον επέπληξε εγγράφως και τον καλεί να ζητήσει συγνώμη. Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ άλλων ο κ. Μάξιμος είχε αναφέρει ότι πρόκειται για μία προδοτική απόφαση.

Στις δηλώσεις του συμπλήρωσε πως όσα είχε πει και τα εννοούσε και συνεχίζει να πιστεύει.

“Αν θέλουν να ζητήσω συγνώμη θα το κάνω αλλά η άποψή μου δεν αλλάζει. Αν θέλουν να με ταπεινώσουν θα τους ζητήσω συγνώμη αλλά όσα είπα τα εννοώ” ανέφερε.

Ο Μητροπολίτης χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την ίδρυση της Σχολής Μαθητείας Κληρικών κάτι που η Ιερά Σύνοδος δεν το είχε εισηγηθεί όπως και την λειτουργία επτά τμημάτων των δημόσιων ΙΕΚ.

Παράλληλα έκανε γνωστό ότι υπάρχουν σκέψεις για την ίδρυση μιας Ακαδημίας που δεν θα είναι συνδεδεμένη με το Κράτος αλλά με πανεπιστήμια του εξωτερικού, κάτι που προς το παρόν φαίνετια πρόωρο.

Παράλληλα ο Μητροπολίτης υπογράμμισε ότι η Βελλά μπορεί να αποτελέσει έναν πόλο έλξης για την ευρύτερη περιοχή με τα έργα που είναι ήδη σε εξέλιξη, τις αναστηλώσεις, τον εξωραισμό και άλλα.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης σημείωσε ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε αυτό το ίδρυμα να παραμείνει και να διαδραματίσει ρόλο για την περιοχή. “Η φωνή μας είναι τόσο δυνατή που πιστεύω ότι όσοι πήραν τις αποφάσεις θα καταλάβουν ότι έκαναν λάθος. Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε” τόνισε.

“Μία πετυχημένη πορεία τόσων χρόνων έληξε τόσο άδοξα” ανέφερε ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης καυτηριάζοντας την απόφαση για κλείσιμο της Ακαδημίας.

Οι Πρόεδροι του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αποφοίτων και του Συνδέσμου Αποφοίτων στο Νομό Ιωαννίνων Κλέανδρος Παπαδόπουλος και Δημήτρης Φλώρος μίλησαν για ημέρα πένθους και καυτηρίασαν την απόφαση για το κλείσιμο της ιστορικής Ακαδημίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ